Mozaik
50. GODIŠNJICA IZLASKA DEBI ALBUMA

Creedence Clearwater Revival je bend koji je oblikovao pop-kulturu
Objavljeno 10. srpnja, 2018.

Na njima su odrasle generacije, a njihov doprinos glazbi je zaista neupitan. Creedence Clearwater Revival je bend koji je oblikovao popularnu kulturu svojega doba, a cijeli srpanj posvećen je pedesetoj godišnjici od izlaska njegova debi albuma.


Tko može zaboraviti klasike poput „Bad Moon Rising“, „Proud Mary“ ili „Have You Ever Seen the Rain“? Creedence Clearwater Revival je u svoje vrijeme stvorio potpuno novi zvuk te znatno pridonio razvoju klasičnog rocka. Zanimljivo da toliko veliki rock-bend nikada nije imao službeni videospot. Ali i to se promijenilo jer je bend nedavno dobio službeni videospot za veliki klasik „Fortunate Son“ koji je dostupan na YouTubeu. Upravo je ta pjesma imala velik odjek zbog svoje kritike na elitizam i pripadnost društvenim klasama. Obilježila je i velike prosvjede protiv Vijetnamskog rata, a za današnje pojmove redatelj spota Ben Fee proširio je njezino značenje: "Za mene je prikaz današnjeg prosvjeda pokazivanje potpune pozitivnosti u lice društvenim podjelama i ljutnji. Htio sam to potpuno dočarati u spotu i pokazati kako se SAD zaista osjeća kad kreneš na put i voziš se po saveznim državama."
Iako smo povijesno daleko od Vijetnamskog rata, stihovi koje je bend otpjevao svakako i dalje odjekuju u srcima mnogih. Današnje društvo suočeno je s brojnim novim izazovima, ali video odražava i pokazuje kako se to društvo nikako ne smije predavati. Fee je za snimanje spota proputovao cijeli SAD i snimao ljude različitih kultura, etničkih pozadina i godina. Neke od država po kojima je putovao su i Florida, Louisiana, Texas, New Mexico, California, Washington i Havaji. "Upoznao sam toliko divnih ljudi. Otišao sam u Taos Pueblo, indijansko naselje, gdje sam upoznao i ratnog poglavicu. Oni jako vole bend i bili su izrazito otvoreni prema ideji protesta kroz pozitivu", kaže Fee.
Osim što su iza sebe ostavili kultne hitove, čak su i neke obrade njihovih pjesama postale dio glazbene povijesti. Primjerice, obrada pjesme "Proud Mary" koju su 1971. snimili Ike & Tina Turner postala je gotovo slavnija od originala. Nevjerojatan niz glazbenika obrađivao je njihove pjesme, kao primjerice Johnny Cash, Willie Nelsonto, R.E.M. i Ramones. Creedence su nastupili i na Woodstocku te bili na svjetskoj turneji prije nego što su se razlišli 1972. godine.
Njihova glazba i danas traje, puštaju se na radiju, uvrštavaju se u filmske soundtracke i TV serije. U SAD-u su prodali više od 30 milijuna albuma i vlasnici su dijamantne ploče od 2016., kad su prodali 10 milijuna primjeraka svoje kompilacije "Chronicle: The 20 Greatest Hits" iz 1976.
Osim što je bend dobio spot, aktivnosti oko proslave 50. godišnjice ne prestaju. Obožavatelji će dobiti mnogo sadržaja punog uspomena, a time će moći probuditi nostalgiju i zaroniti dublje u bendovsku prošlost. Za sve najnovije sadržaje, uključujući i posebno izdanje koje će svjetlo dana ugledati na jesen, dovoljno je pratiti web-stranicu i društvene mreže benda. T.K.
Bend je dobio službeni videospot za veliki klasik „Fortunate Son“ koji je dostupan na YouTubeu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike