Regija
U MIMOHODU 52. ĐAKOVAČKIH VEZOVA 3000 SUDIONIKA

Veliko šokačko kolo zaplesala
Hrvatska od LA-a do Sidneyja
Objavljeno 8. srpnja, 2018.
Više od 60 skupina u vezovski mimohod stiglo je iz cijele RH i svijeta - SAD-a, Australije, Ukrajine, BiH, Vojvodine...

ĐAKOVO

Sat na katedrali otkucao je jutarnjih 9 kada je od Malog do Velikog parka jučer krenuo svečani mimohod 52. Đakovačkih vezova.

Predvođen đakovačkim mažoretkinjama i Puhačkim orkestrom, u iduća dva sata Jelačićevom, korzom i Strossmayerovim trgom, u podnožju katedrale, tekla je velika rijeka folklora, pjesme, kola, narodnih nošnji, običaja... Više od 60 skupina iz Hrvatske i svijeta, s 3000 sudionika, potvrdilo je neraskidivu sponu domovinske i iseljene Hrvatske – folklornih društava iz Đakova, Đakovštine, Slavonije i Baranje, drugih krajeva Lijepe Naše, kao i hrvatskih društava iz Los Angelesa i Chicaga, SAD-a, Melbournea i Sidneyja, Australija, Hrvata iz BiH, Vojvodine i dr. Mimohod je i ove godine ugostio folklor drugih – zemlje partnera Ukrajine, slovački, makedonski folklor i dr. Rame uz rame bećarcu i šokačkom kolu dalmatinska rera, i hercegovačka ganga, i zagorska popevka, i dubrovačka lijerica, i diple, i cimbala, i šargija... Pred katedralom svečani mimohod prati domaćin, gradonačelnik Marin Mandarić sa suradnicima, europarlamentarka Marijana Petir, zamjenici osječko-baranjskog župana Goran Ivanović Lac i Petar Lagator, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, nadbiskup u miru Marin Srakić i drugi.

Samo koji sat prije pobjeda hrvatske reprezentacije nad Rusijom u Sočiju opjevana je i u mimohodu, bećarcima, dakako.

– Rakitiću, ti hrvatsko cvijeće, tebe Rusi zaboravit neće, orilo se iz grla članova KUD-a Kuševac iz Kuševca, a KUD Šokadija iz Strizivojne nastavio je u istom tonu: Nigerija, Island, Argentina, istim putem ode i Rusija. U mimohodu i kandžijaši, dječica u narodnoj nošnji, dječarci na drvenim konjićima na kakvim se nekad po 'voj slavonskoj prašini igralo...

- Oj, Đakovo, ti maleni gradu, Perkovci ti došli na paradu - 'tepali' su Đakovu i Vezovima članovi KUD-a Perkovčani iz Novih Perkovaca, a HKDU Fra Petar Bakula iz Posušja, BiH: "Ja sam cura iz Posušja grada, oj, Đakovo, pozdravljam te sada." Posebnu pozornost izazvala su dječica u ukrajinskim narodnim nošnjama, članovi Dječje folklorne skupine Oreli i Folklorna skupina mladih Nacionalnog centra narodne kulture Muzej "Ivan Hončar" iz Kijeva. Par iz svake folklorne skupine potom je na Strossmayerovu trgu svio veliko šokačko kolo; uz goste, pleše u njemu domovinska i iseljena Hrvatska - od "eLejA do Sidneja".

Nakon prolaska posljednje folklorne skupine – u mimohodu i hrvatski ovčari, a potom više od 40 okićenih svatovskih zaprega đakovačke Državne ergele i privatnih konjogojaca. Za njima deseci jahača. Nakon završetka mimohoda – sveta misa u katedrali pa cjelodnevni program u Velikom parku. Đakovo je i jučer svojim Vezovima potvrdilo da je velika pozornica na otvorenome, svijet u malome.

Suzana Župan

 

Najčitanije iz rubrike