Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA ŽUPANIJSKOG SUDA OSIJEK

Šverceri marihuane dobili ukupno 45 godina zatvora
Objavljeno 28. lipnja, 2018.

OSIJEK

Na ukupno 45 godina i dva mjeseca zatvora zbog šverca 60 kilograma marihuane iz Crne Gore u Hrvatsku, nepravomoćno je na Županijskom sudu Osijek osuđeno deset osoba. Njih šestorica su na izricanje presude dovedena iz istražnog zatvora u kojem se nalaze od travnja 2016. godine.

Prvookrivljeni Danijel Krainović (36) osuđen je nepravomoćno na devet godina zatvora, a kada je sudac Krunoslav Barkić izrekao kaznu, kratko je rekao: "Idem ja!". Krainović je u sudnicu dopraćen u pratnji pravosudnih policajaca i s lisicama na rukama. Sudac mu je poručio da mora saslušati obrazloženje presude, ali ga je ipak vratio u zatvor nakon što je Krainović rekao kako mu nije dobro. Dario Mikić (42) osuđen je na pet godina i dva mjeseca, Milan Pečnik (39) na četiri godine zatvora, Ivan Grgić (28) na šest i pol godina, a Damir Trajbar (36) na pet i pol godina zatvora. Po tri godine zatvora dobili su Damir Galović (41), Ivan Goleš (37), Dražen Draženović (45) te dvojica državljana Srbije, Miloš Devetak (40) i Nemanja Miljuš (29). Svi su uhićeni 2016. godine u akciji hrvatske i crnogorske policije. Crnogorski je MUP uhitio šest osoba koji su se nagodili s tamošnjim tužiteljstvom i dobili su kazne od sedam mjeseci do 2,7 godina zatvora.

Policija je hrvatske dilere marihuane pratila i snimala. Tako je 2015. u kolovozu M.V., kojega nema na hrvatskoj optužnici, preko "zelene granice" kod Šarengrada u Hrvatsku u ruksaku na leđima prenio 10 kg marihuane koja je plaćena 25.000 eura, a droga je potom za 27.000 eura završila u Zagrebu. Drugu pošiljku marihuane pronašla je policija. Marihuana se nalazila u spremniku Passata, a posuda za tekućinu za staklo služila je kao spremnik za gorivo. U Hrvatsku je droga prošvercana na prijelazu Ilok-Principovac, a policija je Passat zaustavila kod Ježeva. Draženović je za to osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora. Treći šverc zbio se u veljači 2016., kada je 20 kg marihuane prošvercano u Hrvatsku na graničnom prijelazu Vinjani Donji. Droga je završila u Sesvetama, a lanac dilera raskrinkan je zahvaljujući prikrivenom policijskom istražitelju. Krainović je nakon puštanja na slobodu opet dogovorio šverc novih 20 kg marihuane preko prijelaza Ilok-Principovac. Do Zagreba nisu stigli, jer ih je kod Vinkovaca zaustavila policija. Milan Bugarić

Najčitanije iz rubrike