Novosti
IZRAZITO NEZADOVOLJNI NOVIM ZAKONOM

Bijeli štrajk obiteljskih liječnika?!
Objavljeno 22. lipnja, 2018.

Liječnici primarne zdravstvene skrbi najavili su prosvjed u Zagrebu na Markovu trgu 27. lipnja, i to kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a najavljuju i bijeli štrajk, što znači da će sporije pregledavati pacijente.


Naglašavaju kako su šokirani izmjenama koje je u nacrt zakona unio ministar zdravstva Milan Kujundžić i to nakon završene javne rasprave te apeliraju na premijera Andreja Plenkovića i ministra Kujundžića da ga ne usvajaju u ovakvom obliku. Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Vikica Krolo, tvrdi kako se u posljednjih 20 dana donijela drugačija odluka od onoga što se cijelo vrijeme u javnoj raspravi dogovaralo. Zapravo su poništena dva najvažnija članka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja su tražili, a to je da se ukine članak prema kojem postoji određeni postotak liječnika koji moraju raditi u domovima zdravlja i da ordinacije primarne zdravstvene skrbi, a tu osim liječnika obiteljske medicine pripadaju stomatolozi, pedijatri i ginekolozi, mogu preuzeti drugi liječnici.


- Ovako oprema propada, pacijenti se moraju šetati od nemila do nedraga, a medicinske sestre ostaju bez posla, dakle gubimo radna mjesta i kontinuitet zdravstvene zaštite - naglasila je Krolo. Liječnici primarne zdravstvene skrbi napominju da ne traže prodaju ordinacija i da im to podvaljuju protivnici koji vuku sve natrag u domove zdravlja, gdje mladi više ne žele raditi.


- U domovima zdravlja liječnici sada rade za netoplaću nešto veću od 7000 kuna i u diskriminirajućem su položaju u odnosu na privatnike u ugovornom odnosu s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Udruge traže da se poštuju jamstva koja su dobili tijekom javne rasprave - da će liječnici moći sami birati žele li raditi kao privatnici, ili zaposlenici domova zdravlja te da se u zakonski tekst vrati mogućnost prijenosa prava na ordinaciju - naglašava Krolo. Ako im se ne ispune zahtjevi, Krolo poručuje da će dio liječnika stupiti u takozvani bijeli štrajk.

- Neki su već počeli tako raditi, naručujemo pacijente i strogo radimo prema pravilima struke, što znači da nam najmanje treba 15 do 20 minuta da obradimo jednog pacijenta, a ne od tri do pet minuta, koliki nam je sada većini prosjek, i onda vam tako u jedan radni dan izlazi 40 pacijenata. Sada imamo od 80 do 120 pacijenata u prosjeku dnevno, upozorava predsjednica KoHOM-a, dodavši da se hitni slučajevi, naravno, uvijek primaju preko reda "kako ne bismo mislili da će netko biti zdravstveno ugrožen". N.Z.Eberhard

NEDOSTATAK LIJEČNIKA


"Upozoravamo ministra da će i on snositi odgovornost za kronični nedostatak liječnika u primarnoj zaštiti, Već sada postoje timovi obiteljske medicine koji imaju ugovor s HZZO-om, no nemaju nositelja - liječnika. Tako u Slavonskom Brodu u osam timova nedostaje liječnik, u Vinkovcima u pet timova, u Vukovaru u jednom, u Osijeku u dva, a u Đakovu u jednom", navodi KoHOM.

Možda ste propustili...

SAMO SU 22 EURA DOVOLJNA

Za najsiromašniju djecu dar za obrok

PRVO ZASJEDANJE HRVATSKOGA SABORA 16. SVIBNJA

Plenković predao 78 potpisa Milanoviću

PODACI HZMO-A NA KRAJU TRAVNJA

52 tisuće osiguranika više nego lani

Najčitanije iz rubrike