Kultura
9. LJETNE NOĆI TEATRA EXIT 27. 6. - 4. 8.

Kontroverzna je "Beton mahala" bila zabranjena u Novom Pazaru!
Objavljeno 21. lipnja, 2018.

ZAGREB - Devetu godinu zaredom zagrebačku ljetnu kulturnu ponudu upotpunit će Ljetne noći Teatra EXIT u MUO-u, od 27. lipnja do 4. kolovoza. U atriju Muzeja bit će izvedeno 19 naslova, a program će 27. lipnja, s početkom u 21 sat otvoriti Zijah A. Sokolović svojom kultnom monodramom "CABAres CABArei". Osim hit-predstava s redovitoga repertoara Teatra EXIT, poput "Njuški", "SHAKEspearea na EXit", "Dvoje", "Ja, tate!", "Kako misliš mene nema?!", "Taksimetra", "Pluća", "Izloška br. 49", "Balona", "Münchhausena" itd., publika će moći pogledati i tri regionalna i tri domaća gostovanja.


"Sjeveroistok Torstena Buchsteinera", u režiji Jane Maričić, nastala u produkciji Beo Arta 2015 i BITEF Teatra iz Beograda, bavi se istinitim svjedočenjima preživjelih u talačkoj krizi u Moskvi 2002. godine kada je skupina čečenskih terorista upala u jedno kazalište i zahtijevala od Rusa da povuku svoje trupe iz mjesta Groznog.


"Beton mahala", dramske grupe Joj, evo ih ovi iz Novog Pazara, u režiji Branislava Trifunovića i Rifata Rifatovića, nagrađivana je predstava koja progovara o problemima mladih u Novom Pazaru, dotičući se pritom političkih, vjerskih i društvenih pitanja. U Srbiji je izazvala brojne kontroverze, a u njihovu matičnom gradu zabranjena je od političkih moćnika.


"Bilo da govore o razapetosti između religijskih i političkih ekstrema, o nemogućnosti pronalaženja najmanjeg mogućeg nazivnika oko nekih naizgled jednostavnih stvari kao što su jezik i himna, oni će, na sav glas i s mnogo emocija, graditi predstavu koja ih se tiče i koja služi na ponos jednoj ljepšoj, drukčijoj Srbiji, Novom Pazaru i njima samima", rekao je Kokan Mladenović.


"Neuručena pisma" KC Beograd, u izvedbi Dušanke Stojanović Glid i Gorana Jevtića, virtualna su prepiska dvoje velikih pisaca: Isidore Sekulić i Alberta Camusa.

Od domaćih gostovanja publika će moći pogledati predstavu "Ubojstvo u klubu Quasimodo" PlayDrame iz Splita i HNK Zadar u režiji Elvisa Bošnjaka, zatim predstavu "Konstelacije" Nicka Paynea u režiji Aide Bukvić, čija se premijera tek očekuje na ovogodišnjem, 18. osječkom ljetu kulture, te nagrađivanu "Posljednju Freudovu seansu" Marka St. Germaina Kazališta Planet Art, u režiji Marka Torjanca. N.Vek.

U Srbiji je izazvala brojne kontroverze, a u matičnom gradu zabranjena je od političkih moćnika.

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike