Mozaik
ŠVEDSKE GLAZBENE NAGRADE

Metallica dobila prestižnu nagradu Polar Music Prize
Objavljeno 18. lipnja, 2018.

Heavy-metal bend Metallica dobitnik je ovogodišnje švedske prestižne glazbene nagrade Polar Music Prize, piše časopis Ultimate Classic Rock. Nagradu u iznosu od 125.000 dolara u Stockholmu predao im je švedski kralj Karl XVI Gustaf, a najavili su ih gitarist Roger Glover i bubnjar Ian Paice, članovi grupe Deep Purple.

- Tko bi rekao prije 37 godina, kada smo počinjali, da će Metallica jednog dana stajati pred kraljevima glazbenog svijeta, a i pravim kraljevima, i primati jednu od najprestižnijih glazbenih nagrada - kazao je bubnjar Metallice Lars Urlich, koji je zajedno s basistom Robertom Trujillom primio nagradu.

- Ranih osamdesetih bili smo tako reći na vrhuncu i svirali smo na velikom festivalu u Engleskoj. Čuo sam ovaj bend u backstageu i pomislio - tko je to? Čuo sam za Metallicu, no nisam znao ništa o njima. Otišao sam na stranu pozornice da pogledam i pomislio sam: "Da, ovdje se nešto događa". Reći ću vam zašto - jer je publika pjevala svaku riječ koju su pjevali, a to je ono što me je impresioniralo. Kad dodirnete mnoge ljude sa svojom glazbom, događa se nešto posebno - rekao je Glover najavljujući dobitnike. Grupa Metallica postoji već 37 godina. Dosad su prodali 125 milijuna albuma i jedan su od najvećih bendova svih vremena te su svojevrsni "kumovi" thrash metal žanra. Bend je novac dobiven u sklopu nagrade, koju mnogi nazivaju Nobelovom nagradom za glazbu, odlučio donirati u humanitarne svrhe. Naime, ovu je nagradu osmislio menadžer grupe ABBA, glazbeni izdavač i autor Stig “Stikkan” Anderson. On je krajem 1980-ih tražio od vijeća Nobelove nagrade Nobel Prize da u svoju dodjelu dodaju nagradu za glazbu, ali su ga odbili, pa je on osmislio Polar Music Prize, koja je prvi put dodijeljena 1992. godine.

The Guardian piše da je Metallica prva metal-skupina koja je primila tu nagradu. Dosad su to veliko priznanje primile glazbene legende poput Joni Mitchell, Paula McCartneyja, Chucka Berryja, B. B. Kinga, Ennija Morriconea, Stinga... Osim Metallice, nagradu Polar ove je godine dobio i dr. Ahmad Sarmast, osnivač afganistanskog Nacionalnog instituta za glazbu.Tanja Kvorka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike