Mozaik
ANSAMBL PARADIDL

Ulična zabava uz bubnjare
Objavljeno 14. lipnja, 2018.

Na nedavno održanom prvom uličnom festivalu u Slatini pod nazivom Street Art Fest, uz brojne ulične zabavljače nastupio je i ansambl Paradidl iz Čakovca.

Riječ je o skupini bubnjara koji su se okupili 2010. godine, intenzivnije probe započeli su potkraj sljedeće godine, a prvi nastup održali u veljači 2012. godine. Redovite probe i ozbiljan rad učinili su od ovog neobičnog ansambla glazbeni sastav koji je izgradio svoj stil i koji privlači svojim drukčijim pristupom glazbi. Tijekom godina na slatinskim otvorenim pozornicama nastupali su glazbeni sastavi svih mogućih vrsta, ali Paradidl je svojim prvim gostovanjem u tom gradu bio doista pravo osvježenje.

Netko je zapisao da bubnjarski ansambl Paradidl „žari i pali gdje god da se pojavi, da publika već na prve taktove prepoznaje za naše krajeve još uvijek neobičnu glazbu, pa se oko ekipe koja svira s posebnim žarom ubrzo okupe sve generacije“. A tako je bilo i u Slatini. Razlika između slatinskoga i nekih drugih nastupa bila je u vremenskim prilikama. Po kiši i olujnom nevremenu kakvo se diglo u vrijeme njihova nastupa nikad ranije nisu svirali.

Članovi ansambla Paradidl svoj neobičan način ulične zabave uz pomoć bubnjeva donose na ulice, nogometna igrališta i u dvorane, a domaćoj publici nastoje približiti američki „marching stil“. Njihova uvježbana usklađenost potvrđuje nam da u njihovim nastupima nema govora o improvizaciji, oni doista sviraju prema notnim aranžmanima. Autor nekih je i njihov kolega Filip Krznar, osnivač i voditelj ansambla.

– Nakon punih šest godina intenzivnog rada, mi smo doista spremni nastupiti na svakoj manifestaciji, bila ona na otvorenom ili u većem zatvorenom prostoru, na sportskom terenu ili na gradskom trgu. Sviramo marching ritmove uz koreografiju, kojom nastojimo svaki naš nastup učiniti što atraktivnijim - kaže Filip Krznar.

Ansambl Paradidl svoje probe trenutačno održava u Klubu mladih Prostor u Čakovcu.

– Taj klub čini nam veliku uslugu jer nam prostor za probe ustupa besplatno, i to je nama velika podrška. U tom smislu Prostor nam je jedini sponzor, drugih sponzora nemamo i sve troškove sami financiramo, od instrumenata i prijevoza do outfita - kaže Krznar i dodaje da članovi ansambla veliko nadahnuće pronalaze u radovima modernog američkog skladatelja marching glazbe Cassidyja Byarsa, čije partiture pronalaze na internetu. Za izvođenje u svom stilu njegove kompozicije ipak moraju prilagoditi svojim instrumentima.

Umjesto ukopanog stajanja na jednome mjestu, što je najčešća osobina bubnjara naviknutih na statično postavljene instrumente, članovi ansambla Paradidl za svaku skladbu imaju koreografiju. I u tome su se izvježbali pa svoje koreografije rade sami.

Prve nastupe ansambl Paradidl imao je na čakovečkim manifestacijama Međimurski fašnik i Porcijunkulovo, ali kasnije su „izgubili vezu“ s tamošnjom Turističkom zajednicom. Već niz godina sviraju na Virovitičkom uličnom festivalu (VUF-u), svirali su nekoliko puta i na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a bilo je i promotivnih nastupa. Čakovečki bubnjari nekoliko su puta nastupili na Renesansnom festivalu u Oroslavju, na šibenskom Uličnom festivalu, na utakmicama košarkaša Cedevite, na utakmicama rukometašica u varaždinskoj Areni, a posljednji značajniji nastup prije Slatine imali su u Dubrovniku.

Petar ŽARKOVIĆ
Tko su Paradidl

SNARE: Karlo Petrović, Karlo Kamenić, Filip Krznar

Quints: Marinko Marciuš

BASS: Neven Kolarić, Filip Josipović Šmit

CYMBALS: Renato Mesarić

Najčitanije iz rubrike