Novosti
ŽUPANIJSKI SUD U OSIJEKU

Međunarodna tjeralica za Zdravkom Mamićem
Objavljeno 13. lipnja, 2018.
Sud je izdao i europski uhidbeni nalog, za slučaj da se okrivljenik nađe na području država članica Europske unije

Za Zdravkom Mamićem osječki je Županijski sud u utorak izdao nalog policiji za raspisivanje međunarodne tjeralice.

- Sud je izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj za raspisivanje domaće i međunarodne, Interpolove tjeralice. Službeno će tjeralicu objaviti Ministarstvo unutarnjih poslova. S obzirom na to da međunarodna potraga ne vrijedi na području Eurospke unije, odnosno u Schengenskom prostoru, sud je izdao i EU uhidbeni nalog, za slučaj da se okrivljenik nađe na području država članica EU-a - doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.

Vesna Žnidarić Bolarić, iz Policijske uprave osječko-baranjske, rekla nam je da tjeralica stupa na snagu istoga trenutka kada je policija zaprimi.

Podsjetimo, Zdravko Mamić osuđen je nepravomoćno 6. lipnja na osječkom Županijskom sudu na šest godina i šest mjeseci zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz NK Dinamo. Uz njega nepravomoćno su osuđeni Zoran Mamić, na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, poreznik Milan Pernar, na četiri godine i dva mjeseca, te bivši direktor NK Dinamo Damir Vrbanović, na tri godine zatvora.

S obzirom na to da je dobio više od pet godina zatvora, Zdravko Mamić trebao je istoga trenutka kada je presuda donesena biti proveden u istražni zatvor, gdje bi čekao pravomoćnost presude. Međutim, on je dan prije izricanja presude otišao u Bosnu i Hercegovinu i tako izbjegao privođenje u zatvorsku ćeliju.

Iz susjedne države poručio je da ima i bosanskohercegovačko državljanstvo, a vlasti te države kazale su da ne izručuju svoje državljane.

Policija u Bosni i Hercegovini morat će postupiti po međunarodnoj tjeralici za koju je osječki sud dao nalog. Zdravka Mamića policija bi trebala privesti i ispitati. Mamić će se tada očitovati želi li biti izručen Hrvatskoj, ali, kako je nakon presude naveo na svojoj konferenciji za novinare u Međugorju da će “borbu voditi iz svoje druge domovine” te da ne vjeruje hrvatskom pravosuđu, za to su male šanse.

Sandra LACIĆ
NIJE VJEROVAO DA JE OSUĐEN

Podsjetimo, Zdravko Mamić nakon izricanja presude nije mogao vjerovati da je osuđen. “Da smo pričali prije pet dana, ja sam bio sigurniji u oslobađanje nego da vas vidim ovdje ispred sebe jer sam iz procesa koji je proveden vidio da jedna riječ nije protiv mene u dokaznom postupku dokazana”, poručio je savjetnik Dinama iz Međugorja.

Najčitanije iz rubrike