Novosti
NADZOR OSUĐENIKA

Elektroničke narukvice još uvijek nisu zaživjele
Objavljeno 11. lipnja, 2018.
Probacijska služba dokazala je kako je, uz dodatno kadrovsko jačanje, spremna trajno implementirati elektronički nadzor u rad

Elektroničke narukvice za nadzor zatvorenika nisu zaživjele ni godinu dana od završetka pilot-projekta Ministarstva pravosuđa, koji se provodio na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije 100 dana, od 17. veljače do 28. svibnja 2017. Tijekom pilot-projekta probacijski službenici dežurali su u nadzornom centru te instalirali i deinstalirali opremu, a policajci su prepraćivali osuđenike. Pod elektroničkim nadzorom bilo je pet osoba, i to jedna kojoj je određen istražni zatvor u domu, te četvero osuđenika na uvjetnom otpustu.

Iz Ministarstva pravosuđa doznajemo da rezultati pokazuju kako je pilot-projekt uspješno proveden, ostvarena je odlična suradnja sa svim dionicima kao što su probacijska služba, policija, zatvorski sustav, državno odvjetništvo te suci izvršenja. Prikupljene su informacije o zadovoljstvu svih osuđenika koji su sudjelovali u projektu i članova njihovih obitelji, izrađena je tehnička analiza i provedena analiza tržišta.

- Pilot-projekt pokazao je kako je elektronički nadzor vrlo koristan i učinkovit način kontrole osuđenika i svi dionici su suglasni da bi ga trebalo trajno implementirati u Hrvatskoj. Model korišten u pilot-projektu u kojemu probacija nadzire, a policija intervenira u slučaju kršenja, prihvaćen je kao vrlo realan model koji bi lako mogao biti trajno provediv u Hrvatskoj. Probacijska služba dokazala je kako je, uz dodatno kadrovsko jačanje, spremna trajno implementirati elektronički nadzor u rad. Zaključci pilot-projekta su da u budućnosti treba izmijeniti zakonsku regulativu kako bi se omogućila šira primjena elektroničkog nadzora, kao primjerice za ranije otpuštanje iz zatvora, kao zamjena za kratke zatvorske kazne i slično – ističu iz Ministarstva pravosuđa.

Dražen Srb, osječki odvjetnik, kaže da o elektroničkom nadzoru uopće više ne bi trebalo razgovarati, već Ministarstvo pravosuđa hitno treba urediti to pitanje.

- Zakonom je pitanje elektroničkog nadzora riješeno i potpuno je nedopustivo da Ministarstvo pravosuđa još uvijek nije napravilo pravilnik kojim bi se to reguliralo. To je zakonska obveza koja se još uvijek ne provodi i samo je pitanje zašto. Stvar je na bivšem ministru pravosuđa koji je pravilnik trebao donijeti i o tom pitanju se nema što diskutirati jer je sve zakonski regulirano. Pravilnik se mora donijeti, i to pod hitno. Elektronički nadzor jako bi koristio prilikom pritvora, mjera opreza i istražnog zatvora, jer su jamstva većinom ukinuta i to bi bilo praktično. Na primjer, kada osoba ima zabranu približavanja žrtvi, takva bi se osoba 24 sata dnevno pratila i žrtva bi bila sigurna - kazao je Dražen Srb.

Sandra LACIĆ
OBUKA PROBACIJSKIH SLUŽBENIKA

Ministarstvo pravosuđa 15. srpnja prošle godine zatvorilo je twinning projekt “Podrška daljnjem razvoju i jačanju probacijske službe” čija je svrha bila obučiti probacijske službenike za rad s počiniteljima kaznenih djela, provesti pilot-projekt elektroničkih nadzora te podići javnu svijest o prednostima alternativne kazne zatvora, kako iz financijske, tako i iz socijalne perspektive. Projekt je financirala Europska unija i koštao je 700.000 eura.

Dražen Srb

odvjetnik

Elektronički nadzor jako bi koristio prilikom pritvora, mjera opreza i istražnog zatvora.

Možda ste propustili...

SUPRUGA GA PRIJAVILA ZA PRIJETNJU I NASILJE U OBITELJI

Priveden čelnik gospićkog HDZ-a

IVAN ANUŠIĆ SLAVONSKI LIDER HDZ-A O POSTIZBORNIM PREGOVORIMA

Formirat ćemo novu vladu, pregovori neće dugo trajati

Najčitanije iz rubrike