Mozaik
PERFORMERI NA ULICAMA

Prvi Street art fest u Slatini: Žongleri, bubnjari i nevrijeme
Objavljeno 11. lipnja, 2018.
Dok je trajao ples s upaljenim bakljama, počelo je pravo ljetno nevrijeme uz kišu

U petak i subotu u Slatini je gradska Turistička zajednica organizirala prvi Street Art Fest, manifestaciju koja je prvi put u gradu okupila niz uličnih zabavljača. Tako najčešće nazivamo različite performere, uglavnom nezaposlene, koji javne prostore koriste da bi svojim nastupima izmamili koju kunu od slučajnih prolaznika za svoje preživljavanje. Slatinski SAF, međutim, nešto je posve drugo i zasigurno je dobro zamišljen projekt, čijoj se realizaciji može prigovoriti samo vremensko preklapanje s nekim drugim događajima u gradu.

Različiti sadržaji

– Slatinske ulice i trgovi često su mjesta događanja različitih manifestacija koje posjećuju brojni građani i turisti. Upravo zato odlučili smo pokrenuti Street Art Fest, koji će tijekom dva dana građanima i posjetiteljima ponuditi različite sadržaje, oživjeti gradske ulice, parkove i trgove različitim instalacijama, plesnim točkama, akrobacijama, kazališnim predstavama i glazbom - najavili su u Turističkom uredu.

Sve je počelo u petak predvečer radionicom oslikavanja lica pa su neki mališani iskoristili mogućnost da na nekoliko sati promijene svoj izgled i tako privuku poglede drugih, a nastavljeno je programom za djecu, druženjem s balonkom i žonglerima te predstavom “Hrvatskom u trenutku svakom, avionom, brodom, vlakom” u izvedbi Slatinčanima poznatoga kazališta za najmlađe Šareni svijet iz Zagreba.

Pravi program započeo je službenim otvorenjem gradonačelnika Denisa Ostrošića u sumrak, koje je pratio atraktivan nastup ansambla bubnjara i vatreni show. Sve se to događalo u Parku 136. slatinske brigade i u glazbenom paviljonu usred parka. U vrijeme izvedbe plesa s upaljenim bakljama počeo je puhati jak vjetar i naglo je zahladnjelo, a počela je i kiša. Iako na otvorenom prostoru i potpuno nezaštićeni, izvođači se, međutim, nisu zbunili, nego su nošeni glazbom i bodrenjem malobrojnih hrabrih promatrača nastavili svoj program. I dok je trajao ples s upaljenim bakljama, počelo je pravo ljetno nevrijeme pa su promatrači potražili zaštitu ispod krova glazbenog paviljona. Nije pomoglo, jer olujni vjetar nosio je kišu u svim smjerovima. Plesači su završili svoj program potpuno mokri, ali obilno nagrađeni pljeskom za upornost i profesionalnost. Pridružili su se ostalima u paviljonu, gdje su bubnjari ansambla Paradidl, također potpuno mokri, odradili dio svoga nastupa. Svako priznanje treba odati gostujućim izvođačima, ali nastavak održavanja programa po tako ružnom i kišovitom vremenu bio je rizičan za skupu gradsku opremu.

Planirane radionice

Grmljavinsko nevrijeme s olujnim vjetrom i jakom kišom, koje je haralo gradom oko sat vremena, polomilo je mnoge grane, a kiša je padala i cijelu noć. Djelatnici javnih radova tijekom sljedećeg prijepodneva uklanjali su porušeno granje, a zbog vremenskih neprilika program Street Art Festa predviđen za subotnje prijepodne otkazan je.

Vrijeme se sutradan, međutim, smirilo i oko 16 sati nastavljen je program na Trgu Ruđera Boškovića. Održane su planirane radionice glume, prikazane su akrobacije na visećim platnima, hodanje po traci te predstava za djecu Noćne more male Nore. U programu drugog dana festivala zasigurno je najatraktivniji bio Cabaret u izvedbi akrobata i žonglera Cirkorame, koji su dobro nasmijali publiku. Street Art Fest zaključio je vatreni show uz glazbu. U toj manifestaciji sudjelovali su izvođači iz Pule, Zagreba, Ljubljane, Beograda, Samobora i Čakovca, ali unatoč tome, odaziv građana i posjećenost programima bili su više nego skromni. Razlog se može tražiti u lošem vremenu, u obilježavanju blagdana Presvetoga Srca Isusova kao zavjetnoga dana Slatine, ali i u uobičajenoj nezainteresiranosti građana.

Petar ŽARKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike