Mozaik
ANIMAFEST

Predstavljen je novi serijal “&BLACK&WHITE”
Objavljeno 9. lipnja, 2018.

Nova hrvatska animirana serija "&Black&White", premijerno predstavljena u četvrtak u Medijateci Francuskog instituta u okviru Animafeta, priča je o simpatičnom liku koji na “putovanju” svijetom i kroz povijest nerijetko upada u nevolje, no njome se nastoji i potaknuti razvoj vizualne percepcije kod gledatelja.

Autor projekta je istaknuti hrvatski animator Darko Bakliža, a serijal nastaje u produkciji Amulet studija. Animatori su bili Manuel Šumberac, Paula Konjušić, Iva Božić, Antonija Veljačić, Rustem Leto, Anaid Mekić, Dženan Spahi i Filip Gašparović. Glasove likovima su posudili mladi glumci, Davor Kovač i Lucija Barišić. Producentica Tihana Šmitran kaže kako priča serijala prati jednog lika, Boa, kojemu baš ne polazi za rukom lako riješiti problem s kojim se suoči, a pritom se često nađe u šašavim situacijama.

- Serijal se poigrava upravo s ljudskom šašavošću, koja se provlači u različitim geografskim i povijesnim razdobljima - dodala je producentica, napomenuvši kako je prvotno bio namijenjen djeci, no pokazalo se da je zanimljiv i odraslima. Bakliža kaže kako nije bilo lako udahnuti život likovima nastalima uz pomoć miša na računalu, u zadanom roku od devedeset sekundi, te zahvaljuje cijelom timu koji je radio na serijalu, nekad i ne pitajući hoće li za to biti plaćeni.

- To je tim koji je u tišini radio dvije godine, nismo davali informacije na sva zvona jer nismo niti znali hoćemo li ga završiti. Sada ipak predstoji najveći dio posla - istaknuo je. Želja je autora poigravanjem odnosima crne i bijele boje, u kojima crtić nastaje, potaknuti razvoj vizualne percepcije kod djece. Podjednako im je važno na području animiranog filma otvoriti prostor za specifična dizajnerska rješenja i izvorni humor.

Projektu je cilj, kroz kratke zaplete koji se odvijaju u realnom vremenu od 90 sekundi, na zabavan način i na jednom mjestu spojiti dvije boje, kreativnost, humor i edukaciju, poigravajući se s ljudskom percepcijom. Stoga ga se planira plasirati na globalno tržište što će, očekuju autori, biti moguće jer je univerzalno razumljiv svim kulturama i generacijama.

Šmitran je najavila da im je plan krenuti s distribucijom u listopadu, u Cannesu, na jednom od najvećih događaja kada je riječ o industriji zabave za djecu, no s obzirom da je riječ o hrvatskom projektu odlučili su ga predstaviti najprije na Animafestu, a potom i na Danima hrvatskog filma, od 16. do 20. lipnja. U međuvremenu će se predstaviti u Annecyju, na prestižnom MIFA sajmu, koji se održava od 12. od 15. lipnja. Nakon što je završena prva sezona s trinaest epizoda, namijena za televizijsko prikazivanje i digitalne kanale, priprema se istoimena igrica i edukativna aplikacija za djecu, čiji se izlazak očekuje najesen. Hina

Važno im je na području animiranog filma otvoriti prostor za specifična dizajnerska rješenja i izvorni humor

Možda ste propustili...

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

U POSLJEDNJOJ OVOSEZONSKOJ EMISIJI “RAZGOVOR S RAZLOGOM”

Gost je redatelj Vinko Brešan

Najčitanije iz rubrike