Mozaik
OTOČKO PROLJEĆE

Radni običaji i ruho na smotri “U Otoku moba”
Objavljeno 28. svibnja, 2018.

Gordana Ivančević iz Nuštra najbolje je predstavljena snaša, Melani Nikolić iz Donjeg Novog Sela cura, a Dario Novoselac iz Strošinaca u kategoriji momaka/baje na osmoj Smotri radnog i svagdanjeg slavonsko-baranjskog ruha “U Otoku moba” održane u organizaciji udruge Pisanac Otok u ispunjenom do posljednjeg mjesta Doma kulture u Otoku u sklopu Otočkog proljeća.

Davne 1897. Josip Lovretić je o mobi napisao: “U mobu se zove kad se zgrada gradi, kad se kosi, sino kupi i žanje. Ako je livada daleko, moba ide na kolima na konak i ponesu sa sobom što treba za jilo, a onu noć ispeku žene tisto, pa se ti kolači ujutro nose koscima. Kuvanje ponesu kosci sobom, pa kad žena ujutro donese kolač na livadu, onda im ondi kuva ko i kod kuće, a druge žene kod kuće spremljaju večeru. Kosci idu od mobe u mobu redom, dok ne pokose sve livade...”

Bećari

Želja organizatora ove uistinu lijepe manifestacije udruge Pisanac je da okupljanjem istomišljenika s područja Slavonije i Baranje, zajedničkim snagama, obnovi radne običaje i ruho koje se u tim prigodama nosilo. Prosudbeno povjerenstvo, koje su činili mr. sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica i voditeljica Etnološkog postava Gradskog muzeja Vinkovci, Marija Raguž, dipl. etnologinja iz Vrpolja, te Jasna Jurković, etnologinja iz Našica, nije imalo lagan zadatak, odabrati najbolje predstavljene u tri kategorije.

U kategoriji momaka/baje predstavili su se na početku baje: Darko Lukić iz Bošnjaka i Stipa Đurin iz Draža, potom momci: Matej Eror (Kaniža), Filip Beketić (Lužani), Marko Neferanović (Privlaka), Hrvoje Levaković (Rokovci), Dario Novoselac iz Strošinaca, koji je nosio ruho iz Drenovaca, te Marino Mihalj iz Velike Kopanice. Prvo mjesto osvojio je Dario Novoselac iz Strošinaca, koji je nosio ruho iz Drenovaca, drugo mjesto osvojio je Darko Lukić iz Bošnjaka, dok je treće mjesto osvojio Marino Mihalj iz Velike Kopanice. Darko Novoselac iz Strošinaca imao je na sebi starovirsku radnu, svelfersku nošnju. Predstavio je bećara koji ide iz kirije. Na sebi je imao gaće, rubinu, obojci, opanci kajšari i kapu. Nosio je ruho staro oko 70 godina iz Drenovaca.

Cure i snaše

U kategoriji cura predstavile su se: Marta Nikolić (Andrijaševci), Lidija Maršić (Bošnjaci), Melani Nikolić (Donje Novo Selo), Magdalena Jurić iz Đurića (ruho iz Drenovaca), Marija Jurić (Komletinci), Ema Beketić (Lužani), Marija Lučić (Sikirevci), Nikolina Živić (Sikirevci). Prvo mjesto osvojila je Melani Nikolić (Donje Novo Selo), drugo mjesto osvojila je Ema Beketić (Lužani), dok je treće mjesto osvojila Marija Jurić (Komletinci)

Melani Nikolić iz Donjeg Novog Sela spremila se za žetvu. Na sebi je imala radno ruho sačuvano za vrijeme Domovinskog rata. Na glavi je imala maramu farbaricu, oplećak laneni, dvoja skuta, doljnja su tzv. košarica, a gornja pređana. Na sebi je imala kecelju šivanu na glokle, rekonstrukcija, lačci na rukama i nogama te je nosila opanke. Od rekvizita je imala srp i uže od šaša. Ruho je bilo staro 120 godina iz Donjeg Novog Sela.

U kategoriji snaša predstavile su se: Ana Pavlović (Baranjsko Petrovo Selo), Gordana Ivančević (Nuštar), Jela Janjić (Privlaka), Sunčica Kaurić (Slavonski Brod, ruho iz Lovčića), Renata Andraši Kubiček (Tordinci), Jasminka Mihalj (Velika Kopanica), Ivanka Ognjanović (Županja)

Prvo mjesto osvojila je Gordana Ivančević (Nuštar), drugo mjesto osvojila je Sunčica Kaurić (Slavonski Brod, ruho iz Lovčića), a treće Ivanka Ognjanović (Županja).

Gordana Ivančević iz Nuštra bila je spremita u ruho kao reduša u svatovima. Zavijena je bila u crvenu svagdašnju šamiju, pokrivena štofanom maramom zabačenom na potiljak, oplećak vezen šarenim koncem po rukavima i prsima. Na sebi je imala kožušak, štofanu suknju podbitu plišem, pregaču i preko nje pripasana tkana krpa. Od nakita je imala dukatiće u ušima, red malih dukata, prsten od malog dukata, a na nogama bijele končane gulicama čarape i papuče plišane. Starost ruha je oko 80 godina iz Nuštra.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Tamburaški sastav Zlatno klasje, Kulturno-umjetničko društvo Slavko Janković Rokovci –Andrijaševci, Klapa iz Sinja, Ženska pjevačka skupina Radenice, Muška pjevačka skupina Suvađije, te Ženska pjevačka skupina Jagode KUD-a Slavko Janković Rokovci –Andrijaševci.

Mario KOKAJ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike