Ekonomija
USVOJENE SMJERNICE ZA NOVU AGRARNU REFORMU

Postojeći ZPP povećao je broj birokrata i načinio štete poljoprivrednicima
Objavljeno 26. svibnja, 2018.

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta na svojoj je sjednici održanoj u Bruxellesu usvojio izvješće “Budućnost hrane i poljoprivrede” koje je u ime Kluba Europske pučke stranke (EPP) sastavio njemački zastupnik Herbert Dorfmann.

To će izvješće, kako se navodi u priopćenju poslanom iz ureda hrvatske europarlamentarke Marijane Petir, biti ovaj tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu i ono će predstavljati smjernice Europskog parlamenta za reformu ZPP-a, tj. mišljenje o novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici.

- Nova Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) treba odgovarajuće financiranje te nove metode kako bi bila učinkovita i održiva. No, nemojmo je popravljati ako nije narušena - rekao je, kako ona prenosi, zastupnik Dorfmann i dodao da temelj novog ZPP-a mora biti izgrađen na dva stupa financiranja gdje u cijelosti potpomognuti prvi stup jamči učinkovitu podršku prihodima poljoprivrednika.

Zaštita okoliša

“Trenutačni ZPP pokazao je da su unatoč tomu što ozelenjivanje ima dobre ciljeve njegove metode dovele do povećane birokracije i načinile više štete za poljoprivrednike nego što su bili stvarni rezultati. Sada nam je potrebna nova metoda za poticanje poljoprivrednika da isporučuju dobra koja su u skladu sa zaštitom okoliša. To mora biti doneseno zajedno s pojednostavljenom birokratskom džunglom”, rekao je Dorfmann.

Model ZPP-a zalaže se za očuvanje lokalne proizvodnje hrane na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima diljem Europe. Novi ZPP mora također bolje podupirati mlade poljoprivrednike kako bi se osigurala budućnost proizvodnje hrane. Zaštita dugoročnih ulaganja u odnosu prema promjenama cijena koje ugrožavaju prihode poljoprivrednika važan je dio poticanja novih generacija da se počnu baviti poljoprivredom.

Bez obzira na budući izgled ZPP-a, to je moguće ostvariti samo uz dovoljno financiranje.

- Stvarna vrijednost proračuna ZPP-a mora biti povećana ili zadržana na istoj razini ako želimo postići poljoprivrednu politiku koja je pametna, održiva i poštena - naglasio je Dorfmann.

U pripremi izvješća sudjelovala je i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, kako to ona u priopćenju navodi, a čija su 54 amandmana koja je podnijela s kolegama iz EPP-a usvojena ili samostalno ili unutar dogovorenih kompromisnih amandmana.

Potrebe mladih

Od usvojenih amandmana, ističe ona, posebno su važni oni koji se odnose na potrebe mladih poljoprivrednika i generacijsku obnovu ruralnih prostora. Petir je, ističe, predložila više načina za rješavanje tog značajnog problema koji posebno muči Hrvatsku, ali i veći dio Europske unije.

Usvojen je, dodaje, njezin prijedlog da se pruži bolja potpora mladim poljoprivrednicima, jer postojeća za pokretanje poslovanja u okviru drugog stupa nije uvijek učinkovita i ne obuhvaća potpore za ulaganja.

- Zato je potrebno dodatno mobilizirati financijske instrumente u okviru drugog stupa te i tako poduprijeti ulazak mladih poljoprivrednika u posao. Uvođenjem specijaliziranih programa izlaska iz posla trebao bi se starijim poljoprivrednicima omogućiti lakši odlazak u mirovinu, a mladim poljoprivrednicima ulazak u posao, pojašnjava Petir. Usvojenim amandmanima traži se i uvođenje odgovarajućih programa koji će potaknuti raniji prijenos vlasništva poljoprivrednog gospodarstva sa starijih na mlađe generacije poljoprivrednika te tako dodatno potaknuti generacijsku obnovu ruralnih prostora.

Zdenka RUPČIĆ

Novi ZPP bolje će podupirati mlade kako bi se osigurala proizvodnja hrane

Potprogrami za žene na selu

Petir kao izvjestiteljica za žene na ruralnom prostoru ističe da je njezin paket amandmana o položaju ruralnih žena u cijelosti usvojen. - Tematski potprogrami za žene na ruralnim područjima mogu imati značajnu ulogu u poboljšanju općeg položaja žena i otvaranju radnih mjesta za žene na ruralnim područjima, no do sada se nisu koristili, na što sam više puta upozorila.

Pomoć poljoprivrednicima u dobivanju prestižnih certifikata

Hrvatska je vrlo aktivna u ekološkoj poljoprivredi te kvaliteta domaćih proizvoda često nadmašuje kvalitetu proizvoda iz uvoza, a da to nije uvijek dovoljno prepoznato. Zbog toga je, kako ističe Petir, predložila dodatno poticanje za okoliš pozitivnih praksa gospodarenja poljoprivrednim gospodarstvom koje su dobrovoljna nadgradnja obveza propisanih višestrukom sukladnošću i koje su potvrđene priznatim certifikatima. - Upravo pomoć poljoprivrednicima u dobivanju prestižnih certifikata umnogome može pridonijeti prepoznavanju visoke kvalitete ekoloških proizvoda kojima se Hrvatska zasigurno može dobro pozicionirati na tržištu - rekla je Petir.

Možda ste propustili...

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

Najčitanije iz rubrike