Kultura
17. FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE OD 27. SVIBNJA DO 1. LIPNJA

Svjetski kratkopričaši o nasljeđu
Objavljeno 21. svibnja, 2018.

ZAGREB/RIJEKA - Sedamnaesto izdanje Festivala europske kratke priče, popularnog književnog događanja koje u Hrvatsku svake godine dovodi najpoznatije svjetske pisce, posvećeno je nasljeđu, temi koja se provlači kroz sve naše potrage. Povijest i geografija, nacija i kultura, spol i rod, svjetonazor i jezik, obitelj i religija, rasa i klasa, geni… u svakome od tih pojmova potencijalni je odgovor i moguća bojišnica, svaki od njih jest i može postati priča za sebe - ističe se u najavi.

Što je ono što nasljeđujemo i jesu li neka nasljeđa važnija od drugih? Jesmo li svojim nasljeđem određeni nepovratno, bilo prihvaćajući ga ili osporavajući? Što je, na kraju, ono što želimo ostaviti za sobom? - pitanja su koja u djelima sudionika ovogodišnjeg FEKP-a povezuju našu sadašnjost i našu budućnost, ono što živimo.

Pred publikom u Zagrebu i Rijeci čitat će priče i razgovarati brojni domaći i strani autori, između ostalih američka autorica srpskih i slovenskih korijena Tea Obreht, čiji je prvi roman “Tiger's wife” osvojio uglednu nagradu Orange i bio proglašen bestsellerom New York Timesa; dobitnik Bookerove nagrade, Britanac Ben Okri; velška spisateljica Carys Davies, ovjenčana nagradom Frank O'Connor, najznačajnijim svjetskim priznanjem koje se dodjeljuje za knjigu pripovijedaka; Ignacio Martínez de Pisón, jedan od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije te Andrei Kurkov, u svijetu, kao i kod nas, dobro poznati ukrajinski autor.

Uz čitanja i predstavljanja, razgovore i radionice, još jednom će se održati FEKP-ov natječaj za kratku priču, a tijekom festivala bit će prikazan i niz kratkih filmova o temi nasljeđa, a u sklopu suradnje šest međunarodnih književnih festivala, koju su zajednički ostvarili pjesnici i filmaši iz Velike Britanije, Kanade, Bangladeša, Južnoafričke Republike, Trinidada i Tobaga te Hrvatske. N.Vek.

Uz čitanja i predstavljanja, razgovore i radionice, još jednom će se održati FEKP-ov natječaj za kratku priču

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike