Ekonomija
NASTAVAK RASTA

U ožujku je izdano 812 građevinskih dozvola - 3,3 posto više nego lani
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

U ožujku ove godine izdano je 812 građevinskih dozvola (671 za zgrade i 141 za ostale građevine), što je 3,3 % više izdanih građevinskih dozvola nego u istom mjesecu prošle godine (4,3 % više za zgrade i 1,4 % manje za ostale građevine). Objavila je to na svojim web-stranicama Hrvatska gospodarska komora (HGK). Navode kako je tu riječ o nastavku kontinuiteta rasta broja izdanih građevinskih dozvola koji se uz rijetke iznimke proteže još od studenoga 2015. godine, s tim da se u posljednjih šest mjeseci dinamika rasta spustila ispod dvoznamenkastih razina.

“Glavni je razlog usporenijeg rasta u dosegnutoj razini aktivnosti, odnosno narasloj bazi, pa je tako u prva tri mjeseca ove godine izdano 4,1 % više građevinskih dozvola nego u prva tri mjeseca pretkrizne 2008. godine. Podatak treba promatrati u kontekstu činjenice da se u posljednje vrijeme izdaje veći broj građevinskih dozvola za ostale građevine, ali znatno manje predviđene vrijednosti radova nego prije krize. Stoga je predviđena vrijednost radova u prvom kvartalu ove godine i dalje bila 9,1 % manja nego u prvom kvartalu 2008. godine. Iz istog je razloga udio izdanih dozvola za zgrade u ukupno izdanim građevinskim dozvolama u ožujku ove godine iznosio 82,6 %, što je identično prosječnom udjelu u prošloj godini, a primjerice u ožujku 2008. godine taj udio iznosio je 91,3 %”, navode iz HGK-a.

U takvim je okolnostima u prvom kvartalu ove godine u odnosu prema istom razdoblju 2017. godine broj izdanih građevinskih dozvola povećan za 4,3 % (rast za 6,0 % kod zgrada i pad za 3,1 % kod ostalih građevina), uz smanjenje predviđene vrijednosti radova za 8,2 % (pad za 24,2 % kod zgrada, uz rast za 50,7 % kod ostalih građevina). Rast vrijednosti radova na ostalim građevinama u kontinuitetu je prisutan u posljednja tri mjeseca, što bi mogla biti naznaka mogućeg oživljavanja aktivnosti u niskogradnji. U ožujku su nastavljene i pozitivne tendencije u stanogradnji, pa je tako broj stanova u izdanim građevinskim dozvolama u odnosu prema istom mjesecu lani povećan za 20,0 %, a korisna površina stanova za 28,4 %. Kontinuitet oživljavanja interesa investitora za stanogradnju uočljiv je od početka 2016. godine, a njegov je nastavak poduprt pozitivnim tendencijama na tržištu rada, rastom plaća, primjenom poticajnih mjera pri kupnji stanova te rastom cijena stambenih nekretnina. Ipak, 3014 izdanih građevinskih dozvola za stanove u prvom kvartalu ove godine i dalje je 41,3 % manje od broja dozvola izdanih u prvom kvartalu pretkrizne 2008. godine. Nastavak rasta broja izdanih građevinskih dozvola uz povećanje predviđene vrijednosti radova u niskogradnji dobar je signal mogućeg intenziviranja građevinske aktivnosti i smanjivanja strukturne neusklađenosti u kretanju obujma građevinskih radova u visokogradnji i niskogradnji.

Zdenka RUPČIĆ

Kontinuitet oživljavanja interesa investitora za stanogradnju uočljiv je od početka 2016. godine

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike