Novosti
POSLOVANJE TVRTKI U SASTAVU KONCERNA

Sektor poljoprivrede u Agrokoru: Najveći prihod ostvarilo Belje
Objavljeno 15. svibnja, 2018.

U koncernu Agrokor u prva tri ovogodišnja mjeseca sektori prehrane i poljoprivrede nastavili su pozitivno poslovati, a sektor maloprodaje i veleprodaje zabilježio je gubitak u operativnom poslovanju, pokazuje najnovije mjesečno izvješće izvanredne uprave Agrokora, objavljeno u ponedjeljak, u kojem se navodi i kako se očekuje da će najveći dio posla oko ugovora o nagodbi biti završen do kraja svibnja.

Izvješće pokazuje da je sektor maloprodaje i veleprodaje u prva tri mjeseca ostvario 2,87 milijardi kuna prodajnih prihoda, uz negativnu EBITDA-u (dobit iz operativnog poslovanja, u koju nije uključena naknada za upravljanje) od 4,2 milijuna kuna. “Iako je u kumulativnom razdoblju ostvaren neznatno manji prihod od planiranog, aktivnosti vezane uz uskrsne blagdane rezultirale su većim prihodima od planiranih u ožujku u maloprodajnim trgovinama Konzuma u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”, navodi se u izvješću.

Najveća tvrtka u sektoru maloprodaje i veleprodaje, Konzum, u prva tri mjeseca ostvarila je prodajni prihod od 1,96 milijardi kuna i EBITDA-u od 26 milijuna kuna. Tisak je, pak, imao prihod od 400 milijuna kuna, ali i negativnu EBITDA-u od 7,9 milijuna kuna.

Preliminarni podatci Agrokora pokazuju da je sektor prehrane u istom razdoblju ostvario gotovo 1,5 milijardi kuna prodajnih prihoda i EBITDA-u od 136 milijuna kuna. “Unatoč neznatnom padu prihoda od prodaje, ostvarena operativna dobit (EBITDA) viša je od planirane”, kaže se u izvješću. U sklopu tog sektora kompanija PIK Vrbovec ostvarila je prihod od prodaje u prva tri mjeseca od 377 milijuna kuna i EBITDA-u od 32,2 milijuna kuna, Jamnica 206 milijuna kuna prihoda i EBITDA-u od 33,6 milijuna kuna, a Ledo je poslovao sa 179 milijuna kuna prihoda i dobiti iz operativnog poslovanja od 14,6 milijuna kuna. Zvijezda je, pak, ostvarila prihode od prodaje od 169 milijuna kuna i EBITDA-u od 18 milijuna kuna.

Agrokorov sektor poljoprivrede u prva je tri mjeseca ostvario prodajne prihode od 466 milijuna kuna i EBITDA-u od 35 milijuna kuna. Najveći prihod u tome sektoru ostvarilo je Belje, 281 milijun kuna, uz EBITDA-u od 25,5 milijuna kuna. “Prihodi poslovne grupe Poljoprivreda za ožujak manji su za 2,3 posto od planiranog te je znatan pad cijena tovljenika i svinjskog mesa dijelom nadomješten drugim aktivnostima, kao što je prodaja stočne hrane, prodaja vina, uljarica i žitarica te ostalih roba iz vlastite proizvodnje”, ističu u Agrokoru. Dodaju kako u idućem razdoblju očekuju oporavak tržišta svinjskog mesa, a samim time i rast EBITDA-e.

U izvješću se navodi i kako su od potpisivanja načelnog sporazuma o nagodbi, 10. travnja ove godine, izvanredna uprava i njezini savjetnici nastavili raditi s članovima Privremenog vjerovničkog vijeća i drugim vjerovnicima na razradi konačnog plana nagodbe. “U ovom trenutku završavaju se provjere Entity Priority Modela, koji na fer i pravedan način raspoređuje raspoloživu vrijednost grupe Agrokor, zasebno po svakom društvu koje je uključeno u postupak izvanredne uprave, svim vjerovnicima koji su prijavili tražbine, a paralelno se radi i na opsežnom, zahtjevnom pravnom tekstu, ugovoru o nagodbi, koji mora definirati sve detalje dogovora koji vjerovnici postižu nagodbom. Očekuje se da će se intenzitet rada na tim dokumentima i dalje povećavati kako bi najveći dio posla bi obavljen do kraja svibnja”, stoji u izvješću. H

TROŠKOVI SAVJETNIKA OD 10. travnja 2017. - 321,38 MILIJUNA KUNA

U osvrtu na troškove izvanredne uprave i poslovanja Agrokora d.d. navodi se da izvanredna uprava nastavlja upravljati pratećim troškovima operativnog poslovanja koji su izravno vezani uz različite centralizirane usluge koje se pružaju svim članicama grupe. Također se napominje kako su troškovi poslovanja iskazani bez PDV-a. Ukupan trošak savjetnika u ožujku je 1,6 milijuna kuna veći nego u veljači i iznosio je 27,26 milijuna kuna. Najveći dio troškova savjetnika odnosi se na troškove restrukturiranja, koji u ožujku iznose 14,5 milijuna kuna. Od ulaska izvanredne uprave u Agrokor, odnosno 10. travnja 2017., do kraja ožujka ove godine ukupni su troškovi Agrokora d.d., što uključuje i naknade povjereniku te plaće i nagrade zaposlenima, potom troškove savjetnika, revizorske i porezne usluge te režijske troškove i sl., iznosili 580,5 milijuna kuna. Od toga se najveći dio, 321,38 milijuna kuna, odnosi na troškove savjetnika u tom razdoblju.

Prehrana i poljoprivreda poslovale s pozitivnom EBITDA-om, maloprodaja i veleprodaja u minusu

Možda ste propustili...

OPTUŽNICA ZDRAVKU MAMIĆU I JOŠ ŠESTORICI OKRIVLJENIKA

USKOK: Manevri obrane samo su odugovlačenje postupka

SABORSKI ZASTUPNIK STRANKE HRAST

Zekanović opet napao Pupovca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana