Kultura
U ILOKU SVEČANO OTVOREN 25. FESTIVAL GLUMCA

Glumac je početak i zametak kazališnog čina
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Jubilarno, 25. izdanje Festivala glumca svečano je otvoreno u subotu u Slovačkom domu u Iloku, a potom je izvedena predstava “Ćiro”, Udruge za promicanje kulture NALA iz Zagreba, Antonija Gabelića i Tarika Filipovića, u režiji i izvedbi Tarika Filipovića. Festival glumca trajat će do nedjelje, 20. svibnja, kada će biti organizirana dodjela nagrada Fabijan Šovagović za najbolja umjetnička ostvarenja, Ivo Fici za najbolje umjetničko ostvarenje mladog glumca do 28 godina, Zvonimir Torjanac za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice do 28 godina, Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade te nagrada Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini. U službenoj je konkurenciji 17 predstava za odrasle i tri za djecu koje je izabrala ovogodišnja izbornica Nada Abrus, a predstave će se izvoditi u pet gradova Vukovarsko-srijemske županije: Iloku, koji je ovogodišnji domaćin festivala, Vukovaru, Vinkovcima, Županji i Otoku. Riječ je o predstavama iz prošlogodišnje kazališne produkcije hrvatskih kazališta iz Dubrovnika, Karlovca, Koprivnice, Osijeka, Splita, Šibenika, Velike Gorice, Virovitice, Zadra i Zagreba.

Radost umjetnosti

Predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović izrazila je zadovoljstvo što će glumci i ove godine dijeliti glumačko umijeće nastupima pred publikom, koja ih uvijek u svim sredinama s oduševljenjem dočeka. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić na otvorenju je naglasio kako već četvrt stoljeća glumci građanima najistočnije hrvatske županije donose radost glume i kazališne umjetnosti, dok je gradonačelnica Iloka Marina Budimir rekla kako joj je iznimno drago što će taj grad, kao ovogodišnji domaćin festivala, ugostiti glumce i iskazati im gostoljubivost i zahvalnost za odigrane predstave.

Domaćica 25. Festivala glumca je umirovljena nacionalna prvakinja HNK u Zagrebu Branka Cvitković, koja je, obraćajući se publici, istaknula kako su glumac i glas jedno.

“Glas je glumčev pečat, a glumci su čuvari pečata. Glas je najmarkantnije glumačko sredstvo i stoga se njime važno baviti i čuvati ga”, poručila je Cvitković.

Sve izvedbe predstava pratit će tročlani ocjenjivački stručni sud u sastavu: Tatjana Bertok-Zupković, koja radi na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Osijeku, Hana Hegedušić, prvakinja HNK iz Varaždina, i Vinko Kraljević, umirovljeni član ansambla Zagrebačkog gradskoga kazališta Komedija. Pred njima je težak zadatak da u mnoštvu odličnih predstava i glumačkih izvedbi izaberu najbolje, kojima će nagrade biti uručene posljednjeg festivalskog dana u Iloku, s početkom u 19 sati.

Festival će obilovati i nizom popratnih programa i tradicionalnih priredbi, poput Dana domaćice, poetsko-glazbene večeri “Glumci pjesnici” i Glumačkog sijela. Uoči svečanog otvorenja u predvorju Slovačkog doma otvorena je retrospektivna izložba fotografija vinkovačkog fotografa Dražena Bote “25 godina Festivala glumca”, koja će za vrijeme trajanja festivala biti postavljena i u Domu kulture Otok, Hrvatskom domu Vukovar, Dvorani Mladost u Županji te Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” Vinkovci.

Popularizacija stvaralaštva

Organizatori festivala su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Kazališna družina “Asser Savus” i održava se pod stalnim pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije.

Festival glumca i njegova nastojanja najbolje ocrtava tekst koji je Zvonimir Torjanac napisao u uvodnoj knjižici trećeg Festivala glumca: “Ovo je jedini festival u Hrvatskoj na kojem je u središtu glumac, jer je glumac središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događanja. Glumac je početak i zametak kazališnog čina, tijelo i duša piščeva djela. Glumac, i sâm, kao i mnoštvo, može punim glasom reći: “Kazalište, to sam ja.” Iz skromnosti i ljubaznosti prema teatru on to nikad ne izgovara. Kako bismo potakli, afirmirali i popularizirali glumačko stvaralaštvo, posvećujemo mu ovaj festival. Festival je festival (dobre) glume, glumačkog umijeća, glumačke osobnosti, dara, specifičnosti i nikada ugaslog svjetla.”

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike