Kultura
6. MEĐUNARODNO PJEVAČKO NATJECANJE “LAV MIRSKI”

Maksimalan broj bodova za laureata Stevana Karanca
Objavljeno 9. svibnja, 2018.
Osijek i Osječko Sveučilište dobili su doista iznimnu manifestaciju kojom se mogu i trebaju i te kako ponositi

Koncertom pobjednika u svečanom foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku završeno je 6. međunarodno pjevačko natjecanje “Lav Mirski”.

Iako je od samoga osnutka bilo naznaka da će manifestacija prerasti okvire festivala umjetničko-obrazovnog karaktera namijenjenog mladim i još neafirmiranim pjevačima, sada sa sigurnošću možemo potvrditi da natjecanje jest prestižni umjetnički događaj od nacionalnog i međunarodnog značaja, koji svake godine rapidno raste i s obzirom na broj i kvalitetu sudionika. Tomu je najviše pridonijela kvaliteta organizacije, koju potpisuje Odsjek za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, u suradnji s HNK-om u Osijeku, te činjenica da su u prosudbu nastupa izvođača svake godine uključeni iznimni vokalni umjetnici iz Hrvatske i inozemstva, čija imena jamče vjerodostojnost i nepristranost u ocjenjivanju.

Idejni začetnik i umjetnički ravnatelj natjecanja izv. prof. art. dr. sc. Berislav Jerković podario je Osijeku i osječkom Sveučilištu iznimnu manifestaciju kojom se može i treba ponositi, a koja brendira Osijek kao grad u kojemu je vokalna umjetnost živa i cijenjena i zbog koje se u Osijek dolazi na studij Pjevanja na UAOS-u, na operne predstave u HNK ili na ovo natjecanje.

Devet europskih zemalja

Prof. Jerković sa svojim timom mladih entuzijasta iz redova studenata i iskusnih organizacijskih profesionalaca - nastavnika, uprave i djelatnika UAOS-a (Marko Sesar, Majda Milinović, dr. sc. Tihana Škojo, Antonija Matić, Luka Cvenić, Nikola Žužić i dr.) postavio je visoke standarde u organizaciji glazbenih događanja na račun kojih sa svih strana pristižu brojne čestitke i pohvale. Posebno značajan obol natjecanju dali su službeni korepetitori, priznati osječki pijanisti - umjetnički suradnik Ante Blažević te viši predavači Davor Dedić, Ivan Karša i Renata Karša, koji su svojim izvedbama snažno pridonijeli sigurnosti i uspjehu pjevača.

Na ovogodišnjem izdanju natjecanja nastupilo je više od 90 izvođača iz devet europskih zemalja: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Češke, Poljske, Nizozemske, Španjolske, Austrije, Srbije i Hrvatske, a natjecali su se u sedam kategorija. Njihove je nastupe pratio stručni ocjenjivački žiri sastavljen od eminentnih umjetnika: Berislav Jerković (UAOS, predsjednik stručnoga ocjenjivačkog suda); Elem Eley (Westminster Choir College, Princeton, USA); Barbara Jernejčič Fürst (Akademija za glasbo Ljubljana, Slovenija); Martina Zadro (Muzička akademija u Zagrebu); Senka Nedeljković (Muzička škola Isidor Bajić u Novom Sadu, Srbija); Filip Pavišić (ravnatelj Opere HNK u Osijeku). Na svečanom su se koncertu svojim najuspjelijim izvedbama predstavili samo pobjednici kategorija: 1. kategorije - Gabriela Šipek, Glazbena škola Virovitica; 2. kategorije - Nikolina Hrkač, Muzička akademija Zagreb; 3. kategorije - Blaž Galojlić, UAOS; 4. kategorije - Milan Perišić, Akademija umetnosti u Novom Sadu; 7. kategorije - Kristyna Krčmova, Music Conservatory in Pilsen, Češka.

Koncert pobjednika

Koncert je završio nastupom pobjednika pete operne kategorije, tenora Stevana Karanca, studenta Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu (u klasi prof. Nikole Mijailovića). Osim pobjede u 5. kategoriji, Stevan Karanac proglašen je i laureatom natjecanja, s osvojenim maksimalnim brojem bodova (100) od svih članova žirija te mu je tradicionalno pripala statua "Lav Mirski" i posebna Intendantova nagrada, koja osigurava profesionalni angažman u jednom od budućih glazbenih projekata HNK-a u Osijeku.

Svim nagrađenim natjecateljima podijeljene su prigodne nagrade, a zahvaljujući podupirateljima natjecanja, pobjednicima kategorija pripale su i novčane nagrade sponzora: Ministarstva kulture, Grada Osijeka, HNK-a u Osijeku, Lions cluba Mursa, Lions cluba Kuna NC, Lions cluba Valpovo-Belišće, Lions cluba Buga Đakovo, Studentskog zbora Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Fakulteta elektrotehnike i računarstva i informacijskih tehnologija Osijek. Predsjednik Studentskog zbora Stjepan Ćurčić dodijelio je posebnu nagradu studentu s najboljim rezultatom koji dolazi s osječkog Sveučilišta, studentu 2. godine Pjevanja na UAOS-u Blažu Galojliću. Predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda Berislav Jerković dodijelio je i posebnu nagradu laureatu natjecanja Stevanu Karancu, u obliku organizacije koncertnog recitala u akademskom ciklusu u Osijeku, što znači da će osječka publika imati dodatnu priliku za uživanje u izvedbama tog sjajnog mladog umjetnika.

Narcisa VEKIĆ

100

BODOVA OSVOJIO JE STUDENT IZ BEOGRADA

Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike