Regija
NOVI TURISTIČKI SADRŽAJI

Golf na Goldbergu
Objavljeno 8. svibnja, 2018.

POPOVAC

Već duže vrijeme baranjska turistička branša upozorava kako nije dovoljno da gosti samo dođu i borave nekoliko sati, nego ih je potrebno zadržati duže.

Okreću ploču

To se može učiniti, uz tradicijsku eno-gastroponudu, otvaranjem novih smještajnih kapaciteta i osmišljavanjem novih sadržaja. Da baranjski turistički djelatnici okreću novu ploču, dokaz su podatci iz eVisitora, informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista, koji kažu kako je u prva četiri mjeseca ove godine broj dolazaka porastao za osam posto, a noćenja za 20 posto.

- To je ono što želimo. Vidljivo je da u posljednje vrijeme gosti ne ostaju samo jedan dan, već se zadržavaju duže. Što bude više smještajnih kapaciteta, sada imamo oko 1000 kreveta, odnosno raznih sadržaja, broj dolazaka i noćenja bit će veći. Sigurno je da se ne možemo uspoređivati s morskim destinacijama, ali s kontinentom možemo - ističe direktor TZ Baranje Matej Perkušić, naglašavajući kako su brojke iz godine u godinu sve veće, što je rezultiralo i turističkim nagradama. Jedan od primjera kako goste duže zadržati u Baranji je umirovljeni profesor matematike Milan Šarić, vlasnik OPG-a u Popovcu.

Na jednom od najljepših dijelova Baranje, brdu iznad Popovca - području koje su stari Rimljani nazivali Zlatnim brdom, prije nekoliko godina otvorio je kušaonicu i smještajne kapacitete, a ovih bi dana s radom trebalo početi golf-igralište. Riječ je više o golf-vježbalištu, ali se na njemu može provesti nekoliko sati i propješačiti par kilometara.

- Površinu od 7000 četvornih metara prenamijenio sam u golf-teren sa šest rupa. U sklopu terena je stol za stolni tenis, a planiram izgraditi boćalište i igralište za odbojku na pijesku - priča Šarić. Objašnjava kako se tijekom golf-partije na terenu može prepješačiti pet-šest kilometara.

Šest rupa

Shvatio je kako goste ne može privući i zadržati samo gastroponudom, pa se odlučio na ovaj potez. Proteklih godina su mu zamjerali što poslije ili prije jela ne mogu vrijeme provesti uz druge sadržaje. Šetnja brdom, dodaje, nikome ne škodi i mnogi uživaju u gotovo netaknutoj prirodi, ali su dodatni sadržaji ipak nešto posve drugo.

- Najprije sam izgradio bazen, ali je to nedovoljno. Nakon golf-terena, boćališta i igrališta za odbojku na pijesku, mislim da će moja ponuda biti kompletna - kaže Šarić, ukazujući na prekrasan pogled s imanja, kojeg je nazvao Goldberg, odakle se vidi “pola Baranje” i dio Mađarske. U sklopu cijelog imanja nalaze se i dva apartmana s ukupno sedam ležajeva. Smješteno je na padinama Banske kose, na samo nekoliko minuta vožnje od Popovca.

Ivica GETTO

20

posto porastao je broj noćenja u prva četiri mjeseca

ADUTI U RUKAVU RAKIJA OD MARELICE I VILJEMOVKA

Milan Šarić mnogo je poznatiji po svojim rakijama. Od šest hektara površine na kojoj se proteže njegov Goldberg, na dva hektara posadio je marelicu, a na pola hektara krušku viljemovku. “Proizvodnjom rakije bavim se dvadesetak godina. Moje su rakije osvojile brojne nagrade, pa je rakija od marelice tri puta bila državni prvak, dok je viljemovka osvajala međunarodne nagrade”, tvrdi Šarić, ističući kako proizvodi još i rakiju od vinogradarske breskve te razne likere. S tajnama proizvodnje rakije goste najčešće upoznaje u kušaonici čiji su zidovi prepuni brojnih diploma, priznanja...

Najčitanije iz rubrike