Novosti
OBLJETNICA 3. GARDIJSKE BRIGADE

Krstičević Kunama: Vi ste pobjedu HV-a pretvorili u povijesnu
Objavljeno 29. travnja, 2018.

Dvodnevnim programom, koji je u subotu započeo projekcijom filma “Oni su Hrvatska”, čije su snimanje incirale Žene u Domovinskom ratu Zadar, a koji je nastavljen u nedjelju mimohodom, misom u katedrali, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika hrvatskim braniteljima te svečanom sjednicom u Hrvatskom domu, u Đakovu održano je središnje obilježavanje 27. godišnjice osnutka 3. GBR Kune.

Zahvaliti im na neprocjenjivom obolu u obrani RH došli su mnogi - izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, savjetnik predsjednice RH za branitelje Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Domagoj Mikulić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, zamjenik načelnika Glavnog stožera, general-bojnik Drago Matanović, ratni zapovjednik 3. GBR, umirovljeni general Mladen Kruljac, gradonačelnik Đakova Marin Mandarić i drugi. Bila je to prilika i za okupljanje Kuna, kao i predstavnika njihovih poginulih, preminulih i nestalih suboraca. Organizator proslave, Udruga veterana 3. GBR Kune - ogranak Đakovo, s posebnim pijetetom podsjetio je na obol jednog od zapovjednika njezinih postrojbi - umirovljenog brigadira Bože Blaževića. Njegovoj supruzi visoki vojni i civilni dužnosnici, predvođeni ministrom Krstičevićem, uručili su za Blaževića posmrtno odličje Red bana Jelačića. Povjesnicu 3. GBR pročitao je umirovljeni bojnik Marko Derežanin, ističući njezin svijetli ratni put od istoka do juga.

- Jedna je od četiriju najelitnijih brigada HV-a, sačinjena od prekaljenih slavonskih ratnika, koji su prošli brojna slavonska ratišta, sudjelovali u operaciji Maslenica koja je povezala sjever i jug Hrvatske, a potom i u Bljesku, i koji su prvi ušli u dotad okupirane Okučane - rekao je Derežanin, podsjetivši da su tijekom ratnog puta 3. gardijske brigade poginula 373 njezina pripadnika, 11 ih se vodi nestalima, a 1088 ih je ranjeno. Danas je njezin put nastavila Gardijska oklopno-mehanizirana brigada.

- Kune su sinonim za hrabrost, odricanje, požrtvovnost i ljubav prema domovini - rekao je Ante Deur, a na svijetli ratni put brigade podsjetio je i predsjednik Udruge veterana 3. GBR Kune Tihomir Kmet.

- Vi ste pobjedu Hrvatske vojske pretvorili u povijesnu pobjedu - poručio je Kunama ministar Krstičević, podsjećajući na njihovu ulogu u operacijama Maslenica, Bljesak, Zid, Feniks...

- Naš Domovinski rat temelj je moderne hrvatske države, naši branitelji njezin su kamen-temeljac, a prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman otac moderne hrvatske države. Naša je obveza širiti istinu o Domovinskom ratu i onima koji su obranili našu domovinu. Stoga, HV mora biti prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata, a na tomu upravo radi Vlada Andreja Plenkovića - rekao je Krstičević.

Posebnim je programima obljetnica osnutka proslavljena i u Osijeku i u Vinkovcima.

Suzana ŽUPAN
Najčitanije iz rubrike