Regija
VOXOVI PLANOVI ZA KNEŽEVO

Perivoju navodnjavanje, grijanje, pametne klupe
Objavljeno 26. travnja, 2018.

KNEŽEVO

Nakon što smo u siječnju objavili kako je prodano nogometno igralište u Kneževu, koje je agencija HETA prodavala u paketu s poslovnim prostorom (čardom) i zgradom na kojoj su tribine, sve u sklopu povijesne jezgre naselja Kneževa - Perivoj Marije Christine, u belomanastirskom Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Osijeku krajem ožujka kao vlasnik se, na osnovi rješenja zagrebačkog Trgovačkog suda, upisala tvrtka Vox iz Zagreba. Podsjetimo, nekretnine su bile u vlasništvu nekadašnjeg beljskog TOS-a. Nakon što je TOS izišao iz koncerna Agrokor i završio u stečaju, sve su spomenute nekretnine završile u vlasništvu Hypo banke, a poslije je priča oko prodaje prepuštena agenciji HETA, koja ju je i završila.

No priča oko budućnosti cijelog kompleksa, a samim time i nekad lijepog radničkog naselja Kneževo, na neki način tek sada počinje. Sudeći prema izjavama predstavnika Voxa, Olega Šimića, Kneževčani će se imati čime ponositi.

Osvijetljeno drveće

- Nekretnine u Kneževu koštale su 42.000 eura, što je samo kap u moru planiranog ulaganja - kaže Šimić, naglašavajući kako će u bliskoj budućnosti tamo niknuti multifunkcionalni, supermoderan prostor, namijenjen osobama svih dobi. Dio koji je u pravom smislu riječi perivoj, objašnjava, dobit će posve nove vizure, ali mu neće oduzeti ni djelić povijesne i kulturne baštine.

- Planiramo ga osvijetliti tako da gotovo svako drvo bude osvijetljeno i označeno. U njemu će biti pametne klupe sa superbrzim internetom, mjesta za fotografiranje i slično. U planu je i navodnjavanje cijelog parka, a vjerojatno i grijanje, kako se u njemu ne bi zadržavao snijeg - nabraja Šimić, ističući kako vjeruje da će novi izgled parka privući brojne posjetitelje.

Nogometno igralište kojim se koristi mjesni županijski drugoligaš, NK Belje, također će biti obnovljeno, što podrazumijeva velika ulaganja. Igrače i navijače, naravno, najviše zanima hoće li im novi vlasnik dopustiti korištenje igrališta na kojem nogometne utakmice odigravaju već niz desetljeća.

Planovi za čardu

- To nikada nije bilo upitno. Još kada je rođena ideja o kneževačkom projektu, nismo razmišljali o zabrani igranja na nogometnom igralištu - tvrdi Šimić, dodajući kako će NK-u Belje vrata uvijek biti otvorena. I ne samo NK-u Belje.

Nadalje, planove imaju i za nekadašnju čardu, ugostiteljski objekt sagrađen 1920., a adaptiran prije osam godina. Najvjerojatnije će i nadalje biti u funkciji ugostiteljstva, ali prvo moraju proučiti zakonske odredbe.

- Prvi naš korak bit će premjeravanje čestica te postavljanje ograde i videonadzora, a potom idemo dalje - ističe Šimić, dodajući kako se nada da će vrlo brzo Kneževo osvanuti u nekom novom svjetlu.

Treba istaknuti kako na tom ne misle stati. U naselju je još nekoliko povijesnih objekata u vlasništvu Banke ili države, a u Voxu tvrde kako su već aplicirali kupnju četiri nekretnine. Sigurno je kako će ova investicija u Kneževo dovući nova ulaganja, čiji iznosi premašuju milijun eura…

Ivica GETTO
Općinski načelnik zadovoljan

“Prema onome što je investitor rekao prije same kupoprodaje, tijekom naših zajedničkih sastanaka, planira uložiti znatna sredstva. Želi otvoriti neke dodatne sadržaje, dobrodošle Kneževu i cijeloj Baranji, a vezane uz sport i osnovnu djelatnost novog vlasnika”, istaknuo je načelnik Općine Popovac Zoran Kontak. Očekuje brzu realizaciju projekta te dodaje kako Općina ni u kojem slučaju sama ne bi mogla investirati u obnovu i restrukturiranje kompleksa. Naglasio je kako se cijeli kompleks nalazi neposredno uz državnu cestu, pa stoga i ima potencijala.

Na bubnju kneževački restoran

Sve nekretnine koje je zagrebačka tvrtka kupila od agencije HETA nalaze se u povijesnoj jezgri naselja Kneževo - Perivoj Marije Christine, u području zaštićenih dijelova prirode. Ugostiteljski objekt sagrađen je 1920., a adaptiran 2009., zgrada uz nogometno igrališta sagrađena je 1970., a adaptirana 2005. Na prodaju je i približno 1500 četvornih metara veliki kneževački restoran, čija je cijena (uz zemljište koje se proteže na približno 11.500 kvadrata) 523.877 kuna. Sudbina nekadašnjeg beljskog restorana ista je kao i ona nogometnog igrališta te čarde, i njegovu sudbinu rješava HETA.

42

tisuće eura stajale su nekretnine u Kneževu

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

Najčitanije iz rubrike