Dome slatki dome
IZGLED I PRAKTIČNOST

Bitno je pravilno se brinuti o aluminijskim naplatcima
Objavljeno 26. travnja, 2018.

Proljetni su dani tu, a s njima i vrijeme kada razmišljamo o novim, ljepšim, a možda i većim, no ono najvažnije – o aluminijskim naplatcima.

Aluminijski naplatci, ili narodski rečeno alufelge, postali su sastavni dio većine automobila. I dok su prije 15-ak godina ovakvi naplatci uglavnom bili rezervirani za automobile kakve više klase, sada je njihova uporaba postala češća, ali i dostupnija. Međutim, u moru proizvođača bitno je odabrati proizvođača dokazane i vrhunske kvalitete jer u suprotnom u opasnost dovodimo ono najvažnije – sigurnost, a s njom i život.

Provjerena kvaliteta

O popularnosti alunaplataka nije potrebno trošiti previše riječi. Dok su čelični naplatci dostupni u samo nekoliko dezena te uglavnom izgledaju neugledno, alunaplatci dostupni su u neograničenim izvedbama, bojama, veličinama. Tako su alunaplatci postali neizostavan detalj o kojem zasigurno svaki vozač mašta. No, iako je ponuda doista velika, često se zanemaruje tko te naplatke proizvodi i o kakvoj je kvaliteti riječ. Doista je fascinantno kada netko kupi aluminijske naplatke upitnog proizvođača, a znamo da je upravo kotač naša jedina veza s kolnikom i u presudnom trenutku važno je znati da se možemo osloniti na visoku kvalitetu renomiranih naplataka. Koliko loš naplatak može biti poguban pokazali su već brojni testovi, ali i neki vozači kojima se dogodila nezgoda zbog lošeg aluminijskog naplataka. Stoga, pri odabiru i kupnji naplataka bitno je odabrati na tržištu provjerene i od proizvođača automobila odobrene modele. Upravo među takve vrhunske i premium aluminijske naplatke možemo ubrojiti njemački AEZ. AEZ je tvrtka koja aluminijske naplatke proizvodi još od 90-ih godina, a do danas se nametnula kao premium proizvođač lijepih, kvalitetnih i za brojne automobile posebno krojenih felgi vrhunske kvalitete koju potvrđuje njemački TÜV. Broj modela je velik kao i njihova izvedba. Od sjajnih do matiranih, od svijetlih do crnih, od malih do velikih, svima je jedno zajedničko – beskompromisna kvaliteta! Ovu kvalitetu potvrđuju brojni testovi, ali i činjenica kako se naplatci proizvode u zemlji automobila – Njemačkoj.

Dizajn kakav želimo

Kod odabira aluminijskih naplataka prvo se moramo zapitati što zapravo želimo? Koja veličina? Čim se počne s povećanjem veličine i širine naplatka, dinamika vozila se počinje mijenjati. Standardni naplatci su kompromis izgleda, udobnosti i praktičnosti, i svi ti elementi trebali bi biti zadovoljeni i kod nabave novih naplataka. Prednosti aluminijskih naplataka su u smanjenju neogibljene težine (smanjenjem neogibljenih težina putem aluminijskih naplataka osigurava se preciznije upravljanje i poboljšano ponašanje u zavojima), poboljšano ubrzanje i kočenje jer smanjenjem okretajućih težina na vozilu aluminijski naplatci pružaju bolji odaziv na ubrzanje i kočenje, povećana čvrstoća (čvrstoća aluminijskih naplataka može smanjiti deformacije naplatka/gume u zavojima), uspješnije hlađenje kočnica (pospješuje odvođenje topline od kočnica). Sve te prednosti nad klasičnim čeličnim naplatcima ponukaju vozače na kupnju aluminijskih naplataka, a vodeći se ovim pitanjima izaberite vrhunski AEZ model koji najbolje odgovara vašem vozilu, a u tom odabiru pomoći će vam i izvrstan AEZ konfigurator.

Pravilna njega

Nakon odabira aluminijskih naplataka i njihova montiranja na vozilo, bitno je u budućem pravilno se brinuti o naplatcima. Nakon što ste uložili novac u ovakav detalj svojeg vozila, prava bi šteta bila zapustiti naplatke ili ih oštetiti. Prvi je korak odabir gume sa zaštitom naplatka, a koje će vas spasiti od visokih rubnjaka, a drugi je korak opremanje s nekolicinom sredstava za čišćenje i zaštitu. Prije svega to su specijalizirana sredstva za čišćenje alunaplataka te voskova koje ćemo nakon čišćenja nanijeti na naplatak te ubuduće olakšati čišćenje od nečistoća, ali i pružiti zaštitu naplatku kako bi duže vrijeme izgledao i bio kao nov.M.Režić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike