Novosti
PREMIJER ODGOVORIO PREDSJEDNICI

Plenković: Nema te države koja je preko noći riješila sve demografske probleme
Objavljeno 19. travnja, 2018.

Vezani članci

PREDSJEDNICA KRITIZIRALA VLADU:

“Prošle godine iz Hrvatske se iselilo 80 tisuća ljudi”

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu kako nema osjećaj da ga, vezano uz demografske probleme, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kritizira, istaknuvši kako je njegova vlada poduzela jako puno oko pitanja demografske revitalizacije, te da nema te države i vlade koja je demografske probleme riješila preko noći.

“Odlično je da se predsjednica bavi temama koje su bitne za hrvatsko društvo i zajednički možemo na tome putu puno toga ostvariti”, rekao je Plenković nakon potpisivanja sporazuma o financiranju provedbe financijskih instrumenata - novog modela kreditiranja u poljoprivredi. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak se osvrnula na demografske probleme Hrvatske ocijenivši kako “nema više vremena za nove apstraktne demografske strategije, već nam treba konkretan akcijski plan sveobuhvatnih mjera za demografski oporavak zemlje, posebice uključujući stvaranje uvjeta za znatnije povećanje plaća, i to odmah”.

Premijer je istaknuo kako je Vlada poduzela jako puno oko pitanja demografske revitalizacije na cjelovit način i da na tome radi niz ministara i resora kako bi se taj problem riješio. “Nema te države ni vlasti koja je riješila demografski problem preko noći. Potrebni su zajednički sustavni napori - od gospodarskih preduvjeta pa do stvaranja ozračja u društvu gdje će obitelji imati više djece”, poručio je.

Plenković smatra dobrodošlim sve aktivnosti i prijedloge Grabar-Kitarović koji mogu konstruktivno djelovati da zajedno unaprijede život ljudi, najavivši kako će na susretu u petak rješavati niz pitanja, a Vlada će joj predložiti imenovanje oko 30 veleposlanika kako bi se njihova druga rotacija obavila ovoga ljeta.

Na pitanje razmišlja li o rekonstrukciji Vlade i potrebi smanjivanja broja ministarstava odgovorio je: “Ne, sada ne.”

Osvrnuvši se na, kako je rekao, intenzivni politički prošli tjedan, Plenković je ponovno apelirao na sve aktere u društvu da smire tenzije oko ratifikacije Istanbulske konvencije i shvate njezinu bit - borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.H

Socijalne reforme i investicije

Nacionalni program reformi naći će se idućeg četvrtka na sjednici Vlade, a naglasci u tom dokumentu bit će na poticanju investicija, socijalnim reformama i fiskalnoj politici, najavio je u srijedu predsjednik Vlade Andrej Plenković. “Postoji taj ključni troplet koji se sastoji od investicija, socijalnih reformi i rigorozne fiskalne politike”, rekao je Plenković odgovarajući na upit novinara nakon potpisivanja sporazuma o financiranju provedbe financijskih instrumenata u poljoprivredi. Sve to, kako je rekao, piše i u izvješću Europske komisije, ali Vlada to jako dobro zna i iz svojih analiza. “Mislim da moramo učiniti sve da bismo pokrenuli dodatne procese za investicijski ciklus”, rekao je Plenković. To bi, kako je istaknuo, bilo ključno za generiranje gospodarskog rasta i osiguravanje nastavka pozitivnih trendova.

Možda ste propustili...