Novosti
PREDSJEDNICA KRITIZIRALA VLADU:

“Prošle godine iz Hrvatske se iselilo 80 tisuća ljudi”
Objavljeno 17. travnja, 2018.
“Nema više vremena za nove apstraktne demografske strategije, već nam treba konkretan akcijski plan sveobuhvatnih mjera za demografski oporavak zemlje, posebice uključujući stvaranje uvjeta za znatnije povećanje plaća, i to odmah”.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je na tri dana privremeno premjestila ured u Šibenik, a na otvaranju se posebno osvrnula na demografske probleme Hrvatske, ocjenom da “nema više vremena za nove apstraktne demografske strategije, već nam treba konkretan akcijski plan sveobuhvatnih mjera za demografski oporavak zemlje, posebice uključujući stvaranje uvjeta za znatnije povećanje plaća, i to odmah”. Sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom i gradonačelnikom Željkom Burićem nazočila je podizanju predsjedničke zastave.

Nadam da ću ovim boravkom u tome pomoći i županu i gradonačelnicima i načelnicima kako bismo na vrh prioriteta postavili razvojne projekte ove županije, rekla je predsjednica. “Nažalost, mladi odlaze za boljim plaćama i lakšim životom, što se dodatno loše odražava na tešku demografsku situaciju. Kad sam rekla da smo u demografski izvanrednom stanju koje zahtijeva izvanredne mjere, neki su govorili da pretjerujem (...) No samo prošle godine iz Hrvatske se iselilo 80 tisuća ljudi, od kojih samo u Njemačku 40 tisuća. Što je to onda ako nije izvanredno stanje koje traži izvanredne mjere”, rekla je predsjednica. “Primarna je zadaća stvarati uvjete za ostanak ljudi i dostojanstven život svih. Nemamo vremena za nove apstraktne demografske strategije, već nam treba konkretan akcijski plan sveobuhvatnih mjera za demografski oporavak zemlje, posebice uključujući stvaranje uvjeta za znatnije povećanje plaća, i to odmah”, rekla je i pozvala Vladu i Sabor da se potpuno posvete tom pitanju. H

Murganić: Lakše je kritizirati nego preuzeti odgovornost

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je u utorak, odgovarajući na kritike predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović o lošoj demografskoj situaciji i potrebi za demografskim mjerama, da Vlada provodi demografske mjere i da je lakše kritizirati nego preuzeti odgovornost. “Do dolaska ove vlade nitko nije spominjao ovako katastrofalnu demografsku situaciju, koja nije nastala ni 2016., ni 2017., ni 2018., nastala je puno prije. Svjesni smo da je puno lakše kritizirati nego preuzeti odgovornost”, rekla je Murganić.

Možda ste propustili...