Mozaik
WORLD PRESS PHOTO

“Prosvjednik u plamenu” fotografija 2017. godine
Objavljeno 14. travnja, 2018.

Fotograf agencije France-Presse Ronaldo Schemidt dobitnik je prestižne nagrade za novinarsku fotografiju godine (World Press Photo of the Year) za snimku maskiranog venezuelskog prosvjednika koji se zamalo pretvorio u buktinju.

Schemidtova fotografija, snimljena prošle godine u Caracasu tijekom nasilnih sukoba interventne policije i prosvjednika protiv predsjednika Nicolasa Madura, simbolizira zemlju u plamenu i izaziva snažne emocije, ocijenili su suci. Schemidt, koji inače živi u Meksiku, za AFP je pratio te prosvjede u svibnju 2017. U jednom trenutku 28-godišnji Victor Salazar i njegovi prijatelji pokušali su uništiti policijski motocikl, ali im je njegov spremnik s gorivom eksplodirao u lice.

- Osjetio sam eksploziju iza svojih leđa, okrenuo se i počeo snimati naslijepo - ispričao je Schemidt. Kamerom je uhvatio gorućeg Salazara dok je trčao prema njemu. Mladić je na kraju preživio incident s opeklinama drugog stupnja. “Fotografija je klasik goleme energije i dinamike”, kazala je predsjednica žirija Magdalena Herrera. “Ima boje, ima snagu, pokret i odličnu kompoziciju. Odmah budi emocije”, dodala je. Schemidtu (46) ova je nagrada gorko-slatka. On je Venezuelac koji je prije 18 godina napustio zemlju. “Imam miješane emocije. Znam kroz što Venezuela prolazi”, kaže. Njegova obitelj također proživljava hiperinflaciju i oskudicu, koje izazivaju nasilne prosvjede u zemlji. U lanjskim četveromjesečnim uličnim prosvjedima poginulo je 125 ljudi. Prihvaćajući nagradu, Schemidt je rekao da je posvećuje “svojoj obitelji i narodu Venezuele”.

Ove su godine suci fotografiju godine birali između 73.000 fotografija, koje je poslalo 4548 fotografa iz 125 zemalja.

Najbolji uradak birao se između 73.000 fotografija

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana