Crna kronika
NA ČETIRI LOKACIJE

Izorali mine i bombe radeći na oranicama
Objavljeno 14. travnja, 2018.

S dolaskom proljeća građani su počeli obrađivati svoje poljoprivredne površine. Ponekima, na žalost, prijeti opasnost jer i više od 20 godina nakon Domovinskog rata na njivama pronalaze bombe, mine i razne projektile. Neke su eksplozivne naprave zaostale iz Domovinskog rata, no neke su neodgovorni pojedinci bacili na oranice ne razmišljajući da tako dovode u opasnost one koji obrađuju poljoprivredne površine. Slavonskobaranjski poljoprivrednici u četvrtak su pronašli bombe i mine na četiri lokacije.

- Obrađujući poljoprivrednu površinu u blizini Baranjskog Petrovog Sela, građanin je u četvrtak u prijepodnevnim satima izorao minobacačku minu. Istoga dana u prijepodnevnim satima, također pri obradi poljoprivredne površine, građanin je u Antunovcu izorao topovski projektil - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske. Topovski projektil policijski je pirotehničar odnio na sigurno, a minobacačku je minu uništio na mjestu pronalaska.

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske doznajemo da je na poljoprivrednom predjelu Marovci, u blizni Đeletovaca, 27-godišnjak iz Đeletovaca na svojoj oranici pronašao ručnu bombu bez osigurača. Istoga dana, dok je radio na oranici u blizini željezničkog kolodvora u Tovarniku, 53-godišnjak iz Lovasa pronašao je ručnu granatu iz Drugog svjetskog rata. Policijski pirotehničar je granatu, koja je bila dosta oštećena, uništio na mjestu pronalaska.

Posljednjih godina policijski pirotehničari pronađena minsko-eksplozivna sredstva zbog stupnja njihova oštećenja te opasnosti od aktiviranja u slučaju transporta uništavaju na mjestu pronalaska. Pirotehničari u pravilu iskopaju rupu, u nju stave eksplozivno sredstvo koje treba uništiti, zatrpaju rupu zemljom i potom kontroliranom eksplozijom unište minu.

Sandra LACIĆ
PREDAO STRELJIVO

U četvrtak je građanin koji je želio ostati anoniman predao policiji na području Pakraca 250 komada streljiva. Iz policije podsjećaju građane da i dalje mogu predati bombe, mine i oružje bez ikakvih kazni. Dovoljno je nazvati policiju na broj 192 i policajci u civilu doći će preuzeti opasna sredstva.

opasnost

ZAOSTALE MINE JOŠ UVIJEK PRIJETE

Možda ste propustili...

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

Najčitanije iz rubrike