Kultura
FANTASTIČNO SJAJNE ŽENE KOJE SU PROMIJENILE SVIJET

Prekrasno ilustrirana slikovnica koju vrijedi pročitati i posjedovati
Objavljeno 12. travnja, 2018.

Povijest i današnjica prepune su zadivljujućih žena koje su postigle i svakodnevno postižu nevjerojatne stvari slijedeći svoja srca, talente i snove, usprkos i unatoč svima i svemu. Upravo o takvim povijesnim borkinjama piše Kate Pankhurst u svojoj knjizi (slikovnici za koju sama autorica potpisuje živopisne ilustracije) “Fantastično sjajne žene koje su promijenile svijet”, nedavno objavljenoj na hrvatskom, u izdanju Profila.

“Nisu slušale one koji su im govorili da nešto ne mogu učiniti. Usudile su se biti drugačije. A neke od tih žena nisu mogle odoljeti pa su se upustile u pustolovinu ili više njih. Poletite nebom s istraživačicom Amelijom Earhart, borite se za ženska prava s Emmeline Pankhurst te pokrenite modnu revoluciju s Coco Chanel”, poziva nakladnik mlade čitatelj(ic)e.

Premda u njegovoj najavi stoji da je slikovnica zbog prekrasnih ilustracija i zanimljivih činjenica “savršena inspiracija i uvod u predstavljanje samo nekoliko sjajnih žena koje su pomogle oblikovati svijet u kojem živimo”, jedina “kvaka” je što je oblikovno namijenjena najmlađim čitačima (koji samostalno još ne mogu čitati), sadržajno je malo u raskoraku. Pisana prilično dokumentaristički (uz poneku zanimljivost iz života svake od junakinja, možda do tada i nepoznatu), zaslužuje mjesto na policama svakog mališana (ili bar posudbu u knjižnici), jer poziva mališane da budu odvažni, domišljati i uporni poput onih kojima je Kate Pankhurst posvetila svoju knjigu. Poruka da treba vjerovati u sebe i pripremiti se za vlastitu pustolovinu jasno je izrečena.

Na fantastično putovanje čitatelje pozivaju nevjerojatne žene: Jane Austen, Gertrude Ederle, Frida Kahlo, Mary Anning, Marie Curie, Mary Seacole, Coco Chanel, Amelia Earhart, Sacagawea, Emmeline Pankhurst, agentica Fifi, Rosa Parks i Anne Frank. Među njima mnoštvo je onih o kojima današnji klinci sigurno ne će slova učiti u školi, pa je time ovo izdanje vrjednije i čitanja i posjedovanja. Posebice će to cijeniti roditelji koji redovito čitaju, posuđuju knjige iz knjižnice, jer - na žalost - mnogo naslova namijenjenih čitateljima početnicima nije vrijedno ni skidanja s police, pa ovakve naslove dočekuju s oduševljenjem i mali i veliki čitatelji.

Uz to, inspirativan su i edukativan odmor od većine slikovnica čija je svrha pobuditi maštu, obogatiti leksik, poticati na pozitivno ponašanje i sl. Odlučite li se dati priliku ovoj slikovnici (a trebali biste), obvezno ju kombinirajte s još jednom, koja se nešto prije u hrvatskom prijevodu pojavila u nakladi Znanja - “Priče za laku noć za mlade buntovnice - 100 pripovijedaka o izuzetnim ženama” talijanskih autorica Elene Favilli i Francesce Cavallo, jer se neke autorice 'ponavljaju', tj. nadopunjuju. N.Vekić

Najčitanije iz rubrike