Ekonomija
TRŽIŠTE KAPITALA

Ulagače zabrinjavaju izrazito niski prometi na domaćem tržištu kapitala
Objavljeno 11. travnja, 2018.

Prošlog tjedna nastavio se pad dionica na domaćem tržištu kapitala. Indeks Crobex četiri je tjedna uzastopno u minusu. Od početka godine glavni indeks Zagrebačke burze smanjio je svoju vrijednost za 2,2 posto i spustio se u petak na najnižu razinu u posljednjih godinu i pol dana. Ulagače i analitičare uz negativan trend još više zabrinjavaju izrazito niski prometi koji se ostvaruju na domaćem tržištu kapitala. Ukupni redovni promet na Zagrebačkoj burzi, u skraćenom radnom tjednu, iznosio je 27,0 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 25,0 i obveznicama 2,0 milijuna kuna. Prosječan dnevni promet dionicama iznosio je 6,2 milijuna kuna. To je u prosjeku za 3,7 milijuna kuna ili 37,4 posto manje po trgovinskom danu nego tjedan ranije. Zagrebačka burza nije radila u ponedjeljak zbog blagdana. Utorak je donio niže cijene dionica i indeks Crobex spušten je na 1798 bodova što je njegova najniža razina u posljednje tri godine. U utorak poslijepodne javio se silan optimizam na američkim burzama nakon što su financijski analitičari objavili kako očekuju povećan rast zarada kompanija za 18,4 posto u prvom tromjesečju 2018. godine. Riječ je o najvećem rastu zarada američkih kompanija u posljednjih sedam godina.

Brodari u strahu

Optimizam s američkih burzi brzo se u srijedu ujutro prenio na ostala svjetska tržišta. Rast europskog tržišta kapitala u srijedu ujutro preslikao se odmah na Zagrebačku burzu. Indeks Crobex je u srijedu porastao za 0,4 posto, na 1804 boda, a u četvrtak je povećan na 1806 bodova (rast za 0,1 posto). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1801 bod. To je za tri boda ili 0,2 posto manje nego na početku tjedna. Od dvadeset i dvije dionice u sastavu indeksa Crobex sedam vrijednosnica zabilježilo je rast i dvanaest pad cijene, dok su Podravka, Luka Rijeka i Zagrebačka banka-ZABA zadržale razinu s početka tjedna.

Među dionicama koje su ostvarile tjedno povećanje cijene nalaze se: Maistra (rast za 4,1 posto), Dalekovod (rast za 1,9 posto) i Valamar Riviera Poreč (rast za 1,2 posto). Na strani tjednih gubitaka najteže su pogođene dionice brodarskih prijevoznika. Nova najava američkog predsjednika kako namjerava uvesti dodatne carine na uvoz kineskih proizvoda u vrijednosti od 100 milijarda USD izazvala je strah od raspirivanja trgovinskog rata u kojemu će bez posla ostati najviše brodarski prijevoznici. Navedeni strah je indeks BDI (Baltic Dry Index), koji prati kretanje cijena brodarskog prijevoza na svjetskom tržištu, spustio u petak na 953 boda (tjedni pad za 9,7 posto). Cijena dionice Atlantske plovidbe spustila se u petak na 514,00 kn (pad za 9,5 posto) te Jadroplova na 27,80 kn (pad za 4,1 posto) i Uljanik plovidbe na 118,00 kn (pad za 1,7 posto). Smanjenje tjedne cijene zabilježili su: Institut za građevinarstvo Hrvatske - IGH (pad za 8,2 posto), te Đuro Đaković grupa (pad za 2,8 posto), Atlantic grupa (pad za 1,5 posto) i HT (pad za 1,5 posto).

Blok-transakcije

Dionicama HT-a snažno se trgovalo krajem tjedna. U četvrtak se kroz blok-transakciju dionicama HT-a ostvario 6,1 milijun kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 38.000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 162,00 kn. U petak se dionicama HT-a u redovnom prometu protrgovalo 1,1 milijun kuna, a cijena se spustila na 161,50 kn. To je za 2,50 kn ili 1,5 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama Atlantic grupe pojačano se trgovalo u četvrtak kada se u blok-transakciji ostvario 2,1 milijun kuna, a vlasnika je promijenilo 2200 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 965,00 kn. Tijekom tjedna aktivno se trgovalo dionicama Valamar Riviere Poreč. Cijena dionice Valamar Riviere Poreč dohvatila je u petak 40,60 kn. To je za 0,50 kn ili 1,7 posto više nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, smanjila se na 112,12 indeksnih bodova (pad za 0,06 posto).

Autor je vlasnik dionica HT-a spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Domaće tržište kapitala nastavlja silaznim trendom bez vidljivih poticaja koji bi mogli preokrenuti smjer. Tražite priliku za zaradu i budite oprezni.

HT 9,1 mil. kuna Atlantic grupa 2,3 mil. kuna Valamar Riviera Poreč 2,0 mil. kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike