Mozaik
TO KUD KOŠKANI: SVEČANI KONCERT

Pokazali raskoš tamburaške glazbe
Objavljeno 11. travnja, 2018.

U Domu kulture u Koški održan je svečani koncert Tamburaškog orkestra KUD-a Koškani prigodom petnaeste obljetnice djelovanja. Pred dvjestotinjak posjetitelja tamburaški orkestar i njihovi gosti nastupili su s raznolikim repertoarom tradicionalnih tamburaških pjesama te nizom klasičnih i suvremenih, popularnih domaćih i stranih skladbi.

Tamburaškom orkestru KUD-a Koškani pod vodstvom Danijela Rihtera, na koncertu pod nazivom “Nek zvone tambure” pridružili su se i njihovi gosti, Crkveni pjevački zbor Mir iz Belišća koji se predstavio pjesmama “Ero s onoga svijeta”, “Šumi, šumi javore” i “Eye Of The Tiger”, zatim HKUD Valpovo 1905. koji je otplesao Malo bunjevačko kolo, dok je Ženska vokalna skupina Đakovčanke oduševila izvedbom “Samo je ljubav tajna dvaju svjetova” i Potpurijem ABBA-e.

Na istinsko oduševljenje koškanske publike posebice je naišao nastup Vlatke Kopić Tene koja je otpjevala jedan od svojih najpoznatijih hitova “Kad te moji svatovi probude”, ali i “Marama – Aoj nema staze” i “Hey, nah neh nah”. Vlatka Kopić Tena briljirala je i u zajedničkom nastupu sa Željkom Ergotićem i Zoranom Kunom skladbama “Kako je dobro vidjeti te opet” i “Kome bi šumilo more moje sinje”.

Bilo je zanimljivo čuti i pjesme “Dobro jutro Vukovare divni”, “Konji bili, konji vrani” i “Zadnja želja” u izvedbi Željka Ergotića, kao i vokalnog solista Zorana Kunu koji je predano i s velikim entuzijazmom otpjevao skladbu “Dođi u Vinkovce”, ali i “Ona novu ljubav ima”.

Dodatnu draž ovom koncertu dali su mladi glazbenici Mia Štimac i Mihael Šišiš na violinama te Ivan Liović na gajdama. Glazbeni voditelj Tamburaškog orkestra KUD-a Koškani Danijel Rihter poslije slavljeničkog koncerta rekao je kako su ostvareni svi postavljeni ciljevi u promociji umjetničke tamburaške glazbe.

- Tamburaški orkestar izvršio je sve postavljene zadaće, kao i naši gosti. Jako sam zadovoljan. Crkveni pjevački zbor pokazao je dimenziju zvukovne veličajnosti, a Ženska vokalna skupina Đakovčanke donijela je jednu originalnu stilsku čistoću ženskog pjevanja u Slavoniji, a bile su i svojevrsna avangarda ovoga koncerta, jer su jače naglasile Potpuri ABBA-e. Tamburaški orkestar i ovaj put je bio svojevrsna autentična veza između pučke glazbene tradicije i današnjeg glazbenog izričaja. Dakle, povezali smo folklornu tradiciju s klasičnom i suvremenom glazbom – naglasio je Danijel Rihter koji svira samicu u Tamburaškom orkestru, a koji je bio autor i redatelj ovog jubilarnog koncerta.

- Kao jedan od aktera Šokačke rapsodije – 100 tamburaša, koja se održava već dvanaest godina u Zagrebu, konstantno sam u prilici usvajati glazbena saznanja i elemente, a koja sam prenio i na ovaj koncert - rekao je voditelj Tamburaškog orkestra KUD-a Koškani Danijel Rihter.

Snježana FRIDL
TENA: IZNENAĐENA SAM I ODUŠEVLJENA

Mnogobrojni su čestitali koškanskim glazbenicima, a među njima i Vlatka Kopić Tena. Poslije koncerta rekla je kako je sretna što je nastupila na slavljeničkom koncertu te da je impresionirana ustrajnošću, umjetničkim znanjem i ljubavi prema glazbi i tamburici koju njeguju članovi tamburaškog orkestra.

- Iznenadila sam se njihovom točnošću, preciznošću i jako predanim radom, što se jako dobro vidi, jer su zvučno usklađeni. Ovo je bila predivna večer koja me ispunila i u kojoj sam uživala - rekla je Vlatka Kopić Tena.

cilj

PROMOCIJA UMJETNIČKE TAMBURAŠKE GLAZBE

Danijel Rihter

voditelj Tamburaškog orkestra KUD-a Koškani

Tamburaški orkestar i ovaj put je bio svojevrsna autentična veza između pučke glazbene tradicije i današnjeg glazbenog izričaja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike