Novosti
PREDSJEDNIK SABORA GORDAN JANDROKOVIĆ:

Neće biti rodne ideologije ni u školama ni u zakonima
Objavljeno 9. travnja, 2018.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u ponedjeljak kako ratifikacija Istanbulske konvencije neće za posljedicu imati uvođenje rodne ideologije ni u hrvatski pravni ni u obrazovni sustav te da HDZ-ova vlast neće donositi zakone koji će se moći povezati s tom ideologijom.

“To je jamstvo koje vam mogu dati u ime HDZ-a, nastavit ćemo dijalog i s predstavnicima Crkve i vjerujem da ćemo za određeno vrijeme smanjiti napetosti u društvu”, izjavio je Jandroković na Hrvatskom radiju, komentirajući stav Crkve o ratifikaciji spomenutog dokumenta o kojem će Hrvatski sabor raspravljati i odlučivati ovaj tjedan.

Ističe da “iznimno” uvažava što Crkva govori i misli, da njezino sudjelovanje smatra uobičajenim kod ovakvih tema, ali kako nije nužno da se uvijek oko svega slože. “Vrijeme će pokazati tko je tu u pravu i kakve posljedice nosi ratifikacija Istanbulske konvencije”, rekao je.

“Siguran sam, a to smo se i obvezali kroz Interpretativnu izjavu, da neće biti posljedica vezanih uz uvođenje rodne ideologije ni u pravni ni u obrazovni sustav. Kad bi to bilo, kad bi se u spomenute sustave uvodila rodna ideologija, onda se ni ja ne bih odlučio podržati ratifikaciju Konvencije, ali smatram da se to neće dogoditi”, izjavio je Jandroković.

Interpretativna izjava, naglasio je, tumači kako Hrvatska vidi taj dokument i kako će ga primjenjivati, a kaže da će ga primjenjivati na način da ne postoji obveza uvođenja rodne ideologije. “Dakle, toga ćemo se držati i vrijeme će pokazati da nećemo donositi zakone koji će se moći povezivati s rodnom ideologijom”, poručio je.

Predsjednik Sabora pritom “upire prstom” u još jednu dimenziju, a to je, “politički pokušaj udara na HDZ”, koji je ovaj put došao i od dijela nevladina sektora, od dijela politike i dijela marginalnih, desnih političkih stranaka. HDZ će se, poručuje, s time znati nositi i postaviti se na odgovarajući način. Priznao je da ga je iznenadila žustrina rasprave o Konvenciji u javnosti.

“Bio sam svjestan da će postojati određene napetosti, drukčiji pogledi, no nisam očekivao da će se razviti tako žučljiva rasprava u javnosti, da će biti toliko netrpeljivosti, pa i mržnje”, rekao je te ustvrdio da u javnom prostru dominiraju najglasniji, koji ne biraju riječi.

Uvjeren je da će idući tjedni i mjeseci pokazati da nije bilo razloga za toliko teških riječi te da će spomenuti dokument pomoći da se smanji i spriječi nasilje nad ženama.

“Mi ćemo naći način da iziđemo iz ove situacije i da konsolidiramo stranku”, odgovorio je Jandroković na pitanje jesu li opasne podjele koje su se pokazale u HDZ-u zbog Konvencije. “Ovo je nova situacija, o toj se temi raspravljalo vrlo otvoreno na stranačkim tijelima, u posljednjih 15-ak godina ne pamtim da smo o nekoj temi tako otvoreno razgovarali”, rekao je.

Upitan kako komentira pad rejtinga stranke prema posljednjim istraživanjuma Cro Demoskopa, Jandroković je rekao kako je, s obzirom na posljednje događaje (Istanbulska konvencija, zagađenje vode u Slavonskom Brodu i slično), to rezultat svega toga. Na pitanje hoće li zastupnici HDZ-a prilikom glasanja o ratifikaciji Istanbulske konvencije moći glasati prema savjesti odgovorio je kako će o tome odlučiti u idućim danima. Vezano uz izbor voditelja Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme, Jandroković je kazao kako očekuje da će se danas ili u idućim danima "sve to raščistiti" i da će koalicija nastaviti uspješno raditi. Upitan hoće li Radovan Fuchs biti voditelj ERS-a odgovorio je kako će o tome odlučiti Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.Hina

Sabor u srijedu o konvenciji, u četvrtak o ministrici Dalić

Jandroković je novinarima, nakon redovitog sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, najavio da će saborska sjednica u srijedu početi Aktualnim prijepodnevom, nakon čega će biti rasprava o Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilju u obitelji, a u četvrtak će se raspravljati o opozivu potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić. Podsjetio je i da su potporu ratifikaciji te konvencije i politici vrha stranke i predsjednika HDZ-a već dali stranačko Predsjedništvo, 21 županijski odbor te nekoliko zajednica HDZ-a. Nije precizirao koliko je glasova potrebno za ratifikaciju Konvencije - 39 ili 76. “Još se vode rasprave oko toga, moje je mišljenje da ne treba 76 glasova, nego obična većina zastupnika koji će u tom trenutku biti u sabornici. Vidim da ugledni stručnjaci ne dijele to mišljenje, pa ćemo vidjeti kakvo će biti mišljenje Odbora za Ustav i na temelju toga ćemo se ponijeti”, rekao je Jandroković u emisiji S Markova trga Hrvatskog radija.

Najčitanije iz rubrike