Novosti
NEOBIČNA STARA PRAVILA O SNIMANJU

Zgradu suda dopušteno je fotografirati, kolodvor - ne?!
Objavljeno 9. travnja, 2018.
U pravilu, dopušteno je fotografiranje na javnom mjestu, a zabranjeno je fotografirati objekte na kojima postoji znak zabrane fotografiranja

Nakon što je 28-godišnjak na Uskrs dobio prekršajnu prijavu zbog fotografiranja zgrade vojarne u Gospiću, odlučili smo provjeriti što se smije fotografirati, a što ne.

U doba modernih tehnologija kada svaki mobitel ima kameru, dronovi su posvuda i imaju ih oni koji si ih mogu priuštiti, a Googleove karte pokazuju svaki djelić svijeta, pitanje je koliko je išta ostalo tajno.

U pravilu, dopušteno je fotografiranje na javnom mjestu, a zabranjeno je fotografirati objekte na kojima postoji znak zabrane fotografiranja. Prema pojednostavljenoj definiciji, javno mjesto je svako ono mjesto koje je bezuvjetno dostupno svima. U svakom slučaju, zabranjeno je fotografiranje vojnih objekata i objekata koji su zbog svojega strateškog značaja ili namjene posebno bitni za funkcioniranje obrambenog sustava Republike Hrvatske.

Osim vojnih objekata, u Osijeku se, primjerice, ne smije fotografirati zgrada zatvora, no za zgradu suda koja je odmah pokraj njega to ne vrijedi.

- Zgradu suda dopušteno je izvana fotografirati, no za fotografiranje na sudskim hodnicima i u sudnicama potrebno je dobiti dozvolu predsjednika suda. Za televizijsko snimanje potrebno je dobiti dozvolu predsjednika Vrhnovnog suda. Inače, dok god ne postoji oznaka “zabranjeno fotografiranje” na objektu, to nije zabranjeno - kazao je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda Osijek.

Međutim, ako se građani požele fotografirati na primjer na željezničkom kolodvoru, tu bi moglo biti problema.

- U slučaju snimanja i fotografiranja područja pod upravljanjem HŽ Infrastrukture d.o.o. u nekomercijalne svrhe, potrebno je imati dopuštenje koje je potrebno predočiti nadležnome osoblju odnosno šefovima kolodvora na njihov zahtjev. U dopuštenju su naznačena pravila ponašanja na kolodvorskim područjima kako bi se korisnike upozorilo na sigurnosne mjere prilikom boravka na njima - doznajemo iz HŽ Infrastrukture.

Spomenimo i da je zgradu policijske uprave ili postaje također dopušteno snimiti izvana.

Fotografiranje je zabranjeno u nejavnim prostorima. Naime, prema Kaznenom zakonu, tko drugoga koji se nalazi u stanu ili prostoru posebno zaštićenom od pogleda neovlašteno slikovno snimi ili takav snimak uporabi ili učini dostupnim trećoj osobi i na taj način povrijedi njegovu privatnost, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Ako to počini službena osoba u obavljanju službe ili odgovorna osoba u obavljanju javne vlasti, očekuje ju zatvorska kazna do tri godine.

Sandra LACIĆ
KAZNA - NOVČANA ILI ZATVOR

Na mjestima gdje postoji znak zabrane fotografiranja, a netko takav objekt ipak odluči snimiti, mogao bi završiti i u zatvoru ako se utvrdi da je imao zlu namjeru, što zavisi od suda. Prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, tko krši naredbu o zabrani pristupa ili zadržavanja, fotografiranja ili skiciranja na određenom mjestu, kaznit će se novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 njemačkih maraka ili kaznom zatvora do 30 dana.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike