Novosti
SRPSKO MINISTARSTVO OBRANE:

“Ne planiramo vratiti arhivsku građu o NDH”
Objavljeno 4. travnja, 2018.

Ministarstvo obrane Srbije, na čijem je čelu Aleksandar Vulin, nema namjeru vratiti Hrvatskoj originalnu arhivsku građu o NDH koju su Titovi partizani 1945. zaplijenili u Zagrebu i prenijeli je u Beograd te drži kako ona mora ostati u Srbiji, ali kopije mogu biti dostupne i hrvatskim istraživačima “u skladu s dogovorima Vlade Republike Srbije i u skladu sa sigurnosnim procedurama i interesima”, piše beogradski dnevnik Politika.

To je i službeni stav Ministarstva obrane u povodu zahtjeva Zagreba da se preko Komisije za sukcesiju, Hrvatskoj vrati originalna građa o NDH koja je pohranjena u depoima Vojnog arhiva, obrađena i sređena, u 555 kutija, “za koje postoji sumarni i analitički inventar”. Podsjećaju kako je srpska vlada prije točno osam godina, 1. travnja 2010., formirala Međuresornu radnu skupinu za provođenje Aneksa D Sporazuma o pitanjima sukcesije, a njezina je zadaća pripremiti prijedloge koordinacijskom tijelu vlade u vezi sa zahtjevima država sukcesora u raspodjeli građe državnog arhiva bivše zajedničke države.

- Koordinacijsko tijelo vlade do sada nije tražilo službeni stav od Ministarstva obrane prema zahtjevu Republike Hrvatske o potraživanju arhivske građe NDH, pa s tim u vezi Vojni arhiv nije o tome davao svoje mišljenje – navode u Ministarstvu obrane i podsjećaju kako su u pitanjima sukcesije, što se tiče arhive, određena načela na temelju kojih države nasljednice mogu potraživati arhivsku građu, “pa s tim u vezi i mogućnost njihove primjenjivosti na fond NDH”.

I do sada su hrvatski povjesničari i institucije imali na uvid tu arhivsku građu iz Vojnog muzeja u Beogradu, ali je nisu smjeli kopirati i odnositi, osim uz posebne dozvole. Istraživali su podatke o domobranima, pojedinim ustaškim postrojbama, o stradanjima u Drugom svjetskom ratu, pa i o Maksu Luburiću.

Hrvatska je, pozivajući se na ugovor o sukcesiji, više puta zatražila povrat arhivske građe odnesene iz Hrvatske, a u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i Ministarstvu kulture tvrde da je Srbija, prema tom ugovoru, dužna vratiti “sve ono što je utvrđeno da pripada Hrvatskoj neovisno o razdoblju u kojemu je nastalo gradivo koje Hrvatska potražuje”.

- Taj represivni politički postupak izveden je krajnje nestručno i njime se razbila cjelovitost hrvatskih arhivskih fondova. Sukcesijom je predviđen povrat onih arhivskih cjelina koje su nastale radom zajedničkih ustanova federacije, a koje se tiču Hrvatske – rekli su nedavno za Hinu u Ministarstvu kulture RH. M.Flego

Hrvatska preko Komisije za sukcesiju traži povrat originalne građe pohranjene u depoima Vojnog arhiva