Regija
TREBA IM NAŠA POMOĆ

Više od 300 dana u godini Petra provede u - bolnici
Objavljeno 4. travnja, 2018.
Petra Bešker iz Mrzovića ima 16 godina i isto toliko različitih dijagnoza

MRZOVIĆ - O teško bolesnoj djevojci Petri Bešker (16) iz Mrzovića, sela 20-ak kilometara udaljenog od Đakova, pisali smo u studenome prošle godine kada nam se njezina majka Vesna požalila da su djevojci odbili sanitetski prijevoz kući s liječenja u Zagrebu.

Potrebno je sve

Iako je ovaj problem nakon toga riješen, tada nismo bili ni približno upoznati s teškom materijalnom situacijom o kojoj je Petrina majka Vesna šutjela i trpjela. Ne bismo za to, vjerojatno, ni do danas znali da na to nije ukazala Iva Funtek, rodom Dubrovkinja, a udana u Đurđevac, koja je Petru posjećivala u Zagrebu u bolnici. Ta nesebična žena pokrenula je nacionalnu lavinu odašiljući u javnost glasni apel o potrebnoj pomoći, ukazujući na stanje u kome se nalaze Petra i njezina majka.

“Petra Bešker iz mjesta Mrzović pokraj Starih Mikanovaca, dijete je samohrane majke. Ima 16,5 godina, motorički je na dvije godine, a mentalno između šest i osam. Ima 16 dijagnoza, a stanje je sve lošije. Od 365 dana u godini svega je tri tjedna kod kuće, ostalo u bolnicama u Osijeku i Zagrebu”, pojasnila je na profilu društvene mreže Facebook Iva Funtek.

Nadalje je upozorila: “Od mjesta gdje živi do bolnice mami Vesni treba najmanje 45 minuta vožnje, a potrebno je pokriti i trošak putovanja: gorivo, jelo i sve što treba za bolnicu. Petra ne može sve jesti, jer je jedna od dijagnoza i celijakija. Dobije pet kila brašna na tri mjeseca. Potrebni su i preparati za njegu kože, jer zbog kepre koju pije suši joj se koža, peruta i prave se ranice. Najviše odgovara HiPP kupka i mnogo bebi ulja. Petri su potrebne pidžame, čarapice, gaćice za bolnicu, a pije samo hladnu Janu”.

Uredimo im kuću

Petra ima celijakiju, mentalnu zaostalost, fiziološku zaostalost, ima metaboličku bolest, problema s koagulacijom krvi, epilepsijom, bolesno joj je srce, tu je i teška osteoporoza, kosti joj se prorjeđuju. Ovih dana doživjela je i moždani udar popraćen epi napadom. Mama Vesna samohrana je majka, jedina primanja koja ima je njega za Petru (ima status roditelja njegovatelja) i dječji doplatak. Kada je Petra u Osijeku u bolnici, njezina majka svakodnevno prelazi 45 kilometara u jednom smjeru kako bi bila sa svojim djetetom u bolnici. K tome, za Petrine lijekove, upozorila je Iva, mjesečno zna nadoplatiti i po 1700 kuna.

Jučer smo razgovarali s Ivom Funtek koja nam je potvrdila kako joj ovo nije prva humanitarna akcija.

- Imala sam već akciju za pomoć Onkologiji na Rebru gdje je prikupljena velika donacija, “uskočila” je bila i Ela Dvornik. Vesnu sam upoznala dok je ležala gore s malom i odlučila pomoći. Ona nije tražila, ali sam vidjela da je u potrebi. Samohrana je majka i teško joj je. Petri je potrebno sve, stalno je u bolnici, rijetko kad je doma. Apeliram da se možda skupi novac za sušilicu, jer stalno pere rublje i ne stigne se osušiti te za pekač kruha, jer zbog bolesti Petra mora jesti posebno spravljen kruh - kaže Iva. Nadalje, poziva potencijalne građevinske tvrtke, poduzetnike koji bi bili voljni pomoći da se Petri i njezinoj mami Vesni uredi kuća, jer su uvjeti u kojim trenutačno žive teški. Jučer smo razgovarali i s Vesnom koja nam je potvrdila Petrino trenutačno stanje, a za svaku pomoć koja će njezinoj djevojčici olakšati ni malo jednostavan život, kaže, od srca je zahvalna.

Maja MUŠKIĆ
AKO ŽELITE POMOĆI

Podatci za pomoć:

Petra nosi broj odjeće 140, a obuće 31.

Račun za uplatu: Petra Bešker

IBAN: HR6123600003245649730

Zagrabačka banka.

Adresa: PETRA BEŠKER,

POTOK 69 MRZOVIĆ,

Stari Mikanovci - 32284

Najčitanije iz rubrike