Kultura
NAJVRJEDNIJA DONACIJA DO SADA

Radove vrijedne 400 tisuća kuna darovao osječkom MLU
Objavljeno 4. travnja, 2018.
Juraj Dobrović dio je radova donirao i MSU Zagreb te riječkom MMSU

Kada smo prije mjesec i pol dana primili poziv ravnateljice zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti Snježane Pintarić, u kojem nas je pitala želi li naš Muzej kao donaciju dio djela hrvatskog slikara Jurja Dobrovića, bio je to veliki pozitivni šok, jer danas su donacije vrlo rijetke, posebice u tom opsegu - ističe ravnateljica Jasminka Mesarić, koja je prije nekoliko dana s umjetnikom u Zagrebu potpisala i ujedno preuzela vrlo vrijednu donaciju namijenjenu MLU, koju su odabrali osječki kustosi Valentina Radoš i viši kustos mr. sc. Daniel Zec.

Riječ je o 51 djelu cijenjenoga umjetnika Juraja Dobrovića koju autor osobno poklanja i koje će znatno popraviti krvnu sliku fundusa i budućeg stalnog postava MLU-a. Ovu vrijednu donaciju osječka će publika imati priliku vidjeti na izložbi koju planiraju u sljedećoj godini. Bit će to, uvjereni su u MLU, sjajna izložba, a i način zahvale umjetniku. Zasigurno će u realizaciji surađivati i s MSU-om i riječkom MMSU-om.

- Radost je bila prevelika i s nestrpljenjem smo čekali odlazak u MSU, gdje se nalaze sva djela iz donacije. MSU je prvi odabrao djela za svoj fundus, a uz nas, tu je čast imao i riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti - napominje ravnateljica.

MLU do sada nije posjedovao ni jedno Dobrovićevo djelo, pa čak ni mnogo iz razdoblja i likovnog kruga kojemu pripada. Ne čudi stoga oduševljenje i kustoskog dvojca i ravnateljice koji su se u MSU zadržali gotovo tri sata, jer nije lako napraviti izbor kada imate na raspolaganju mnogo dobrih djela.

- Za naš budući stalni postav i fundus ova će donacija jako mnogo značiti. Procijenjena vrijednost darovnice je oko 390.000 kuna. U povijesti MLU-a nema vrednije donacije - dodaje ravnateljica Mesarić, kojoj će susret s Jurjem Dobrovićem svakako ostati trajno u sjećanju kao jedan od najljepših. Posebice ju je dojmila skromnost ovog istinskog, velikog umjetnika. Kako to često biva, i Juraj Dobrović umjetnik je daleko cjenjeniji izvan domovine, gdje se njegovim djelima itekako dobro trguje.

- Voljela bih da je više ljudi koji su svjesni svoga značaja u likovnosti, umjetnosti ili kulturi uopće, a zadržali su skromnost, jer drugi će to znati prepoznati - kaže Jasminka Mesarić, koja se veseli dolasku umjetnina u Muzej sljedećih dana.

Narcisa VEKIĆ

51 djelo

USKORO STIŽE U OSJEČKI MLU

PRAVI METAFIZIČAR PO KRAJNOSTI VOLJE ZA ČISTOĆOM DJELA

Juraj Dobrović (1928., Jelsa) samostalno izlaže u Hrvatskoj i svijetu od 1962. Sudionik je međunarodnog pokreta Nove tendencije u vrijeme kada je Zagreb, zahvaljujući ovom međunarodnom pokretu, postao jedno od vodećih središta suvremene umjetnosti. Sudjelovao je na izložbama s najpoznatijim imenima svjetske i nacionalne umjetnosti čija se poetika i vizualna sintaksa temeljila na geometrijskom jeziku. Prema riječima Jerka Denegrija, Dobrović je 's vremenom postao jedna od najtemeljitijih osoba ove orijentacije u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, umjetnik rijetke sustavnosti rada, istinski istraživač u području vizualnog i plastičnog oblikovanja, no ujedno i pravi metafizičar po krajnosti volje za čistoćom djela...'. Izlagao je na Venecijanskom bijenalu 1972. i na Bijenalu u Sao Paolu 1973. Djela mu se nalaze u domaćim i poznatim europskim i svjetskim muzejima i privatnim zbirkama.

ZEC: U KVALITATIVNOM I KVANTITATIVNOM SMISLU IZUZETNO VRIJEDNA

- Donacija djela više je nego izdašna. Muzeju su donirani radovi nastali u razdoblju Novih tendencija, iz 60-ih i 70-ih, ali i kasniji, stoga je i u kvalitativnom i kvantitativnom smislu ova akvizicija izuzetno vrijedna. Ovako opsežan izbor umjetnikovih djela, koja su referentna za gotovo cjelokupan njegov opus, daje nam mogućnost da čitavu donaciju prezentiramo javnosti kao cjelinu. U izložbenom programu za 2019. svoje će mjesto svakako naći djela Jurja Dobrovića, uz mogućnost proširivanja posudbom djela iz drugih muzeja u Hrvatskoj, kako bismo što kvalitetnije predstavili ovog umjetnika - kaže mr. sc. Daniel Zec.

Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

U OSJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU U POVODU 100. ROĐENDANA

Svjedočanstvo o Kniferu u Osijeku i s Osijekom

Najčitanije iz rubrike