Novosti
NITKO SE NE JAVLJA NA NATJEČAJ

U Orahovicu dolazi raditi umirovljeni pedijatar iz Našica
Objavljeno 3. travnja, 2018.

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti na području Virovitičko-podravske županije rade četiri pedijatra, a prema Mreži javne zdravstvene službe trebalo bi ih biti šest, odnosno po dva u Virovitici i Slatini te po jedan u Pitomači i Orahovici. Međutim, u Virovitici rade dva pedijatra, a u Pitomači i Slatini po jedan. To znači da Slatini i Orahovici nedostaje po jedan pedijatar. Prema riječima pedijatrice, dr. Željke Gerenčir iz Slatine, koja je od studenoga prošle godine u koncesiji, stanje je više nego loše. “Pedijatri jesu jedna od insuficijentnih struka u medicini, a mislim da će stanje biti još gore jer dosta je starijih kolega pa već idu prema mirovini. U Virovitici su dvije kolegice, ja sam ovdje u Slatini, a sljedećeg pedijatra imamo tek u 45 kilometara udaljenim Našicama ili isto toliko udaljenom Donjem Miholjcu”, kaže dr. Gerenčir. Pedijatri smiju imati do 1150 pacijenata, ali svi ih imaju više od toga.

Ravnatelj Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, dr. Ivica Fotez, kaže da ta ustanova već godinama ima otvoren natječaj za specijalizaciju iz pedijatrije, ali nitko se ne javlja. Zato Dom zdravlja u Slatini ima tim bez nositelja, a u Orahovici nitko ne radi pa je problem riješen angažiranjem umirovljene osobe iz Našica. Uskoro će dva pedijatra iz Požege u svoje slobodno vrijeme izmjenično dolaziti u Orahovicu kako bi se taj problem riješio. Dr. Fotez ističe da je do toga došlo zbog odlaska pedijatara iz Doma zdravlja u koncesionare. “Pedijatri su dobro plaćeni i nitko od četiri pedijatra koja imamo na području županije ne želi povremeno odlaziti u Orahovicu, unatoč plaćenim putnim troškovima i velikoj naknadi. Oni su takvim odnosom prema bolesnoj djeci pokazali prave razloge odlaska u koncesiju. Dom zdravlja, koji je dužan skrbiti se o zdravstvenoj zaštiti stanovništva, nema mehanizme kojima bi prisilio pedijatre iz koncesije da zbrinu male pacijente koje Dom zdravlja mora zbrinuti. Zato probleme moramo rješavati skupljim angažiranjem suradnika iz drugih sredina”, kaže dr. Ivica Fotez.

Gradska vlast Orahovice pozvala je pedijatre da dođu raditi u Orahovicu: “Grad Orahovica doktoru medicine, specijalistu pedijatru osigurava adekvatan stan i podmirenje svih režijskih troškova”, kaže gradonačelnica Ana-Marija Petin. P.Ž./V.G.

Možda ste propustili...

LOŠIJA POTRAŽNJA ZA USLUGAMA

Pogoršana očekivanja u hrvatskom gospodarstvu

TKO JE SVE IZABRAN U 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

Andro Krstulović Opara: Dokinuti teror tolerancije prema budalaštinama

DRŽAVA DAJE U ZAKUP 35 POSLOVNIH PROSTORA I GARAŽA

Najmanji je poslovni prostor u Osijeku - 8,96 “kvadrata”

Najčitanije iz rubrike