Novosti
ODABRANE 72 “ŠKOLE ZA ŽIVOT”

U eksperimentalnu reformu
ide 2207 učenika iz Slavonije
Objavljeno 24. ožujka, 2018.
Među 72 eksperimentalne škole nalazi se 20 osnovnih i srednjih škola iz pet slavonskih županija

Vezani članci

LIBERALNI FORUM:

Mladima treba građanski odgoj

Nakon što je prije nekoliko dana objavljen podatak da se na javni poziv Ministarstva znanosti obrazovanja za eksperimentalnu fazu kurikularne reforme prijavilo znatno više škola od predviđenog broja, ministrica Blaženka Divjak brzo je prošla kroz, kako je kazala, slatke muke i već u petak objavila popis odabranih škola.

Među 72 eksperimentalne škole nalazi se 20 osnovnih i srednjih škola iz pet slavonskih županija, a u “školu za život” ujesen će krenuti ukupno 2207 slavonskih učenika. Riječ je o 14 osnovnih i šest srednjih škola (tri gimnazije i tri srednje strukovne škole). Podsjetimo, najviše prijava pristiglo je iz Osječko-baranjske županije.

Pitali smo ravnatelje odabranih slavonskih škola zašto su se prijavili i što očekuju od nove škole. Sasvim je sigurno da obrazovni sustav u Hrvatskoj u ovom trenutku treba reformu, smatra Ivica Živković, ravnatelj Gimnazije Županja.

- Vjerujemo da ćemo ulaskom u proces kurikularne reforme omogućiti obrazovanje koje će uistinu biti za život našim učenicima; ostvariti bolju suradnju s roditeljima te postati škola koja na prvo mjesto stavlja interese učenika, roditelja i gospodarstva. Istovremeno želimo da naši profesori napreduju, koriste se novim tehnologijama, usavršavaju se i da škola općenito bude na višoj razini nego što je bila do sada – kaže Živković. S njime se slaže i Anto Škraba, ravnatelj OŠ Suhopolje, koji je upravo od nas saznao da je njihova škola među odabranima. Ova škola već duže vrijeme sudjeluje u reformi obrazovanja – prva je u Virovitičko-podravskoj županiji uvela e-dnevnik i sudjelovala u projektu “e-Škole”.

- Prijavili smo se jer nam je već dosta teorija i priča o reformama odgoja i obrazovanja, te reforme već jednom treba započeti. Ovo je jedan od načina da se vidi kako su novi kurikulumi napravljeni, koliko su dobri i što treba mijenjati. Isto se odnosi i na nove metode te nova nastavna pomagala. Današnja djeca su djeca suvremenog informatičkog i komunikacijskog doba, i mislim da se samo na takav, njima primjeren, način može nešto postići – smatra Škraba.

Provođenje eksperimentalnih kurikuluma nije novost Srednjoj školi Marka Marulića Slatina, koja je u suradnji s gimnazijama iz Bjelovara i Virovitice izradila 12 kurikuluma za gimnazije.

- Svidjela nam se ideja da se učenici školuju za nešto što ih čeka odmah nakon završetka škole. To su ciljevi koji su pred nama i nadam se da ćemo ih ostvariti. Jedan od glavnih ciljeva upravo je povećanje kompetencija učenika u rješavanju problema i povećanje zadovoljstva učenika u školi. Nije sve na samoj školi, drago nam je da se sada to provodi sustavno na institucionalnoj razini – kaže ravnatelj Darko Špoljarić.

Josip Jukić, ravnatelj OŠ Mladost Osijek, kaže kako su zajedničkim snagama u školi odlučili da je vrijeme za promjenu i da su za to spremni.

- Prije svega očekujem edukaciju učitelja i stručnih suradnika, zajedno sa mnom kao ravnateljem, kako bismo nove tehnologije mogli primijeniti u svakodnevnom radu. Očekujemo opremanje škole i, najvažnije, sretnije i zadovoljnije učenike – poručio je Jukić.

Katica Novoselac, ravnateljica OŠ “Vladimir Nazor” Komletinci, kaže, nije se nadala da će u jakoj konkurenciji njihova mala ruralna škola ući među odabrane. Samim time još sretniji su bili kada su čuli vijest. Prijavili su se, kaže, zbog toga što su već godinama svjesni da trebaju temeljite promjene.

- Razočarani smo što te promjene nisu počele ranije, kako je najavljivano. Nadamo se da će ova reforma promijeniti, prije svega, sustav ocjenjivanja učenika, donijeti rasterećenje gradiva, a potajno se nadamo kako će doći i do promjene satnice. Očekujemo li puno, to ćemo tek vidjeti – kaže Novoselac. Ravnatelji su izrazili nadu da će im u eksperimentu Ministarstvo, kako je i najavljeno, pružiti svu pomoć i podršku.

Kako je najavljeno iz Ministarstva, školama koje su odabrane za eksperimentalnu provedbu na raspolaganju je 200 milijuna kuna. Uz skupinu odabranih, nešto će dobiti i ostale prijavljene škole.

- Prva skupina od 72 izabrane škole imat će sve uvjete: nove kurikulume, digitalne udžbenike, tablete, opremljene kabinete i besplatan internet, koji su omogućila tri operatera, kao i sve pripreme za nastavnike - kazala je ministrica.

Jasenka PEJAKOVIĆ
SLAVONSKE ŠKOLE U EKSPERIMENTU
OSNOVNE ŠKOLE (14) - 1581 učenik

1. OŠ Satnica Đakovačka, Osječko-baranjska (59 učenika)

2. OŠ “Mladost” Osijek, Osječko-baranjska (192 učenika)

3. OŠ “Grigor Vitez” Osijek, Osječko-baranjska (97 učenika)

4. OŠ “Ivana Brlić Mažuranić” Strizivojna, Osječko-baranjska (91 učenik)

5. OŠ “Eugen Kumičić” Slatina, Virovitičko-podravska (211 učenika)

6. OŠ Suhopolje, Virovitičko-podravska (170 učenika)

7. OŠ “Mladost” Jakšić, Požeško-slavonska (138 učenika)

8. OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, Požeško-slavonska (264 učenika)

9. OŠ “Matija Gubec” Cernik, Brodsko-posavska (86 učenika)

10. OŠ Markovac Vrbova, Brodsko-posavska (23 učenika)

11. OŠ Antuna Bauera Vukovar, Vukovarsko-srijemska (117 učenika)

12. OŠ “Ivan Meštrović” Drenovci, Vukovarsko-srijemska (44 učenika)

13. OŠ A. Gustava Matoša Tovarnik, Vukovarsko-srijemska (45 učenika)

14. OŠ “Vladimir Nazor” Komletinci, Vukovarsko-srijemska (44 učenika)

SREDNJE ŠKOLE (6) - 626 učenika

1. Srednja škola Marka Marulića Slatina, Virovitičko-podravska (107 učenika)

2. Srednja škola Pakrac, Požeško-slavonska (41 učenik)

3. Gimnazija Nova Gradiška, Brodsko-posavska (90 učenika)

4. Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod, Brodsko-posavska (149 učenika)

5. I. gimnazija Osijek, Osječko-baranjska (169 učenika)

6. Gimnazija Županja, Vukovarsko-srijemska županija (70 učenika)

ISPUNJENI SU SVI KRITERIJI

Ministrica Blaženka Divjak, u pratnji potpredsjednika Vlade Predraga Štromara i pomoćnice ministrice Lidije Kralj, posjetila je u petak OŠ Dragutina Domjanića u Svetom Ivanu Zelini, jednu od 72 odabrane škole, gdje je izjavila kako pripreme za reformu teku po planu. “Za eksperimentalni program 'Škola za život', odabrano je 46 osnovnih i 26 srednjih škola, koje pohađa oko 8500 učenika, i u kojima je zaposleno 1500 učitelja i profesora”, kazala je ministrica Divjak. Izborom su, dodala je, ispunjeni svi prostorni i socijalni kriteriji koji su bili postavljeni. “Među njima su osnovna škola s najmanjim brojem učenika, 23 u tri razreda, u koje se uvodi program, te škola s najviše učenika, njih 321. U srednjim školama raspon je između 16 i 183 učenika”, kazala je ministrica.

oprema i pripreme

ŠKOLAMA ĆE BITI OSIGURANI SVI UVJETI

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi