Regija
PREZENTACIJA HAMAG-BICRO-A

Više od 150 poduzetnika pratilo
izlaganje o dodjeli sredstava
Objavljeno 23. ožujka, 2018.

ĐAKOVO

Mjesto više tražilo se jučer u đakovačkoj dvorani Florentini, gdje se na prezentaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) okupilo više od 150 poduzetnika iz Đakova i okolnih mjesta. Govorilo se o mogućnostima dodjele nepovratnih sredstava i financijskih instrumenata. Cilj događaja bio je predstavljanje aktualnih otvorenih poziva u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” u financijskom razdoblju 2014. – 2020., a koji provodi HAMAG-BICRO. Prezentaciji su nazočili gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, zamjenik Antun Galić, zamjenik župana Petar Lagator, pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica, Mario Turalija, član Uprave HAMAG-BICRO-a, te brojni drugi gosti.

Gradonačelnik Mandarić izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom poduzetnika.

- Ovo je dokaz da poduzetništvo nije mrtvo u Đakovu, postoje potencijali za razvoj. Danas naši poduzetnici, obrtnici, poljoprivrednici imaju prilike iz prve se ruke upoznati s onim što HAMAG trenutno ima kad govorimo o otvorenim natječajima i, ono što je još važnije, što planiraju u dogledno vrijeme otvoriti. U ime Grada možemo najaviti da će se i ubuduće održavati slične prezentacije - najavio je gradonačelnik Mandarić.

Mario Turalija kazao je kako je povod dolaska u Đakovo otvaranje informativne radionice vezane uz javne pozive koji će biti otvoreni ove godine za nepovratne potpore u RH te namjera da prezentiraju financijske instrumente u sustavu kreditiranja poduzetnika.

- Želimo pokazati da Agencija i naša vlada nude poduzetnicima ista kreditna zaduženja kao što su ona njihovih konkurenata i tvrtki koje se bave poduzetništvom u EU - rekao je Turalija. Najavio je i nove financijske instrumente koje će određivati za poduzetnike u poljoprivredi.

- Slavonija je poljoprivredni kraj i najavljujemo kamatne stope od 0,10 do 1,5 posto, nove jamstvene sheme, kao i natječaje koji se trebaju otvoriti ove godine - dodao je Turalija, pozvavši poduzetnike da prate njihove stranice. Zamjenik župana Petar Lagator rekao je kako se uza sve potencijalne mogućnost iz vanjskih izvora i Županija cijelo vrijeme skrbi o svojim poduzetnicima.

- U ovom trenutku u Županiji se provodi 40-ak različitih projekata, potpora poduzetnicima. Od subvencioniranja kamata do financiranja i kreditiranja obrtnih sredstava, a i stalnih ulaganja u edukacije i stručno usavršavanje. Naglasak i dalje stavljamo na naše izgrađene kapacitete u poduzetničkim zonama, a koji, nažalost, do sada nisu iskorišteni u onom postotku koliko je to poželjno i moguće - rekao je Lagator, dodavši da je Županija i ove godine u svom proračunu osigurala 5,6 milijuna kuna potpora. Pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica rekla je kako se nada da će se među jučer okupljenim poduzetnicima naći i oni koji žele ulagati u turizam.M.Muškić

Imaju oko 1600 aktivnih ugovora

Turalija je istaknuo da su posljednjih šest-sedam mjeseci, otkako rade informativne radionice u Slavoniji, poboljšali za više od 150 posto povlačenje sredstava iz fondova EU. “U HAMAGU trenutno imamo oko 1600 aktivnih ugovora, koji generiraju oko 5,5 milijardi kuna projekata, oko toga je gotovo milijardu i sedamsto milijuna nepovratnih sredstava”, dodao je Turalija.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

Najčitanije iz rubrike