Mozaik
ZLATNI ORDEN ČASTI

Gavrana odlikovao predsjednik Austrije
Objavljeno 23. ožujka, 2018.

U Austrijskom kulturnom forumu u Zagrebu uručen je Zlatni orden časti za zasluge u Republici Austriji našem književniku i dramatičaru Miri Gavranu, kojim ga je odlikovao savezni predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen. U njegovo mu ga je ime uručio veleposlanik Austrije u RH Andreas Wiedenhoff, koji je naglasio da Miro Gavran u svojim djelima obrađuje univerzalne teme, da njegovi junaci, kao i sam autor, imaju pozitivan stav prema životu i da se to zrcali u njegovom stvaralaštvu te da kroz svoje djelo Gavran prenosi vrijednosti kao što su humanist, tolerancija i ljudskost koje mu leže na srcu. Miro Gavran višestruko je nagrađivani autor u zemlji i inozemstvu, a u prosincu 2017. u Beču je preuzeo prestižnu Europsku nagradu Alois Mock Europa-Preis, koja se dodjeljuje osobama koje svojim djelom na poseban način potiču europsko jedinstvo.

- Orden nije samo priznanje meni osobno, nego je priznanje i potvrda prijateljstva i kulturne povezanosti Austrije i Hrvatske i u prošlosti i u sadašnjosti. Prošla je godina bila Godina kulturne suradnje Austrije i Hrvatske, tijekom koje se zauzimanjem Austrijanaca i Hrvata dogodilo izobilje predivnih kulturnih programa kojima se posvjedočila naša uzajamna bliskost i povezanost. Dodjela ovoga visokog priznanja jednom književniku samo je još jedan od dokaza koliko se u Austriji njeguje i cijeni umjetnost. Oduvijek sam cijenio austrijsku kulturu i umjetnost i u njoj uživao i od nje učio, pa sam sretan što su i moja književna i kazališna djela prevedena na njemački i vrednovana u toj predivnoj zemlji u kojoj se kultura uvijek cijenila - istaknuo je Gavran. N.Vek.

Miro Gavran

književnik

Orden nije samo priznanje meni osobno, nego je priznanje i potvrda prijateljstva i kulturne povezanosti Austrije i Hrvatske.

Najčitanije iz rubrike