Novosti
USPJEH JEDINE EUROPARLAMENTARKE IZ SLAVONIJE

Biljana Borzan najbolja zastupnica u području zaštite ženskih prava
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Jedina hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu iz Slavonije, Biljana Borzan, dobitnica je EU Oscara, nagrade koju je zaslužila kao službeno proglašena najbolja europarlamentarka iz područja zaštite ženskih prava i ravnopravnosti spolova.

Svečana dodjela nagrada The Parliament Magazinea održana je u srijedu navečer u Bruxellesu.

- Kažu da je iza svakog uspješnog muškarca žena, a ja bih rekla da je iza svake uspješne žene njezina majka ili u mom slučaju moj suprug Vladimir, moja majka i moja svekrva. Sretna sam što sam imala cijelu “vojsku” iza sebe, ali mnoge žene nemaju tu mogućnost. Zato želim ovu nagradu posvetiti svim ženama u Europskoj uniji, posebice onima u Hrvatskoj i na Balkanu, i njihovoj svakodnevnoj borbi. Diljem EU ženska su prava pod napadom, posebice prava na seksualno i reproduktivno zdravlje. Želim istaknuti i važnost ratifikacije Istanbulske konvencije na razini EU. Počašćena sam u društvu ovih izvanrednih vrijednih ljudi i ova nagrada mi je svakako motivacija za nastavak rada - kazala je Borzan primajući nagradu.

U obrazloženju udruga za kandidaturu Biljane Borzan navodi se kako je ona među najaktivnijim članicama Odbora za prava žena i jednakost spolova. “Posebno je aktivna na ekonomskom osnaživanju žena, a kao izvjestiteljica za Grupu socijalista i demokrata radila je na Izvješću o vanjskim čimbenicima koji otežavaju žensko poduzetništvo u Europi te na Mišljenju o strateškom okviru EU o zdravlju i sigurnosti na radu 2014. – 2020. Također, bila je izvjestiteljica za provedbu Europske strategije za osobe s invaliditetom iz perspektive ravnopravnosti spolova. Trenutačno je izvjestiteljica za proračun za ravnotežu privatnog i poslovnog života.” Također se navodi kako je početkom mandata skupila oko 400 potpisa europarlamentaraca za pisanu deklaraciju o proglašenju 2017. godinom borbe protiv nasilja nad ženama. Europska komisija je deklaracijom odredila 2017. godinom projekata za borbu protiv nasilja nad ženama s proračunom od četiri milijuna eura. Borzan, navodi se, pozorno prati i postupak ratifikacije Istanbulske konvencije na razini EU. Vrlo je aktivna u radu s trećim zemljama. Bila je izvjestiteljica o pravima žena u državama Istočnog partnerstva te trenutačno radi na godišnjem izvješću o demokraciji i ljudskim pravima u svijetu. U Odboru za ravnopravnost spolova prihvaćen je njezin prijedlog da se nakon četiri godine ide u izradu izvješća o pravima žena i jednakosti spolova u zemljama zapadnog Balkana, za koji će Borzan biti izvjestiteljica u ime Europskog parlamenta.

EU Oscara od hrvatskih zastupnika u EU parlamentu dobio je prije tri godine Davor Ivo Stier u kategoriji razvojne suradnje. I.Mikulić

NOMINACIJA 29 HRVATSKIH UDRUGA

Tzv. Mep Award ili EU Oscar dodjeljuje se istaknutim zastupnicima u Europskom parlamentu svake godine u 18 kategorija. Zastupnike za tu nagradu kandidiraju nevladine udruge. Žiri Parliament Magazinea ocjenjuje kandidate te u svakoj kategoriji u najuži izbor bira tri kandidata, među kojima naposljetku bira pobjednika. Biljanu Borzan nominiralo je čak 29 udruga iz Hrvatske, zemalja EU i regije. U svojoj kategoriji natjecala se za EU Oscara s Iratxe Garcia Perez, bivšom predsjednicom Odbora za ravnopravnost spolova i koordinatoricom za Klub S&D u tom odboru, te Terry Reintke iz Njemačke (Klub zastupnika Zelenih).

Možda ste propustili...