Novosti
VELIKE KOLIČINE OBORINA I NABUJALE RIJEKE

Elementarna nepogoda zbog klizišta iznad Slavonskog Broda
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

Borba s nabujalim rijekama, Savom, Unom, Likom..., nastavljena je i u srijedu golemim naporima svih službi Hrvatskih voda, vatrogasaca, HGSS-a, lokalnih vlasti...

Vodostaj Save kod Jasenovca počeo je padati, no na snazi je i dalje izvanredno stanje. Selo Mlaka nedeleko od Jasenovca još je odsječeno od svijeta i tridesetak njegovih stanovnika ovisi o namirnicama koje im čamcima dovoze vojska, HGSS-ovci i vatrogasci.

U Slavoniji je najkritičnije kod Slavonskog Broda gdje je zasjedao Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije. U toj županiji su za Staru Gradišku, Davor i Slavonski Kobaš na snazi izvanredne mjere obrane od poplave, dok su Slavonski Brod i Slavonski Šamac još uvijek u redovnim mjerama. Vodostaj Save raste, ali je on znatno usporen i svoj vrhunac dosegnut će u četvrtak i petak.

“U Brodsko-posavskoj županiji najzahtjevnija je situacija na području VGI-ja 'Šumetlica – Crnac', i to u općini Stara Gradiška gdje bi se vodostaj mogao približiti na desetak centimetara do povijesno najvišeg zabilježenog vodostaja 1974. godine”, istaknuto je na sjednici Stožera.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić je, sukladno zahtjevu gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare, proglasio elementarnu nepogodu zbog klizišta u brdskim dijelovima tog grada.

Vodostaj Save kod Županje u srijedu u 16 sati bio je +912 centimetara i u odnosu prema 24 sata ranije porastao je za 18 centimetara, a na snazi su bile redovne mjere obrane od poplave. Procjenjuje se da najveći vodostaj na tom dijelu Save neće premašiti +940 centimetara i da neće biti potrebe za izvanrednim mjerama obrane od poplave koje se uvode kada vodostaj dosegne +980 centimetara. Situacija je pod kontrolom na cijelom potezu savskog nasipa od Babine Grede do Račinovaca. Vodočuvari kontinuirano obilaze teren, oštećenja na nasipu nema i sustav obrane od poplave je stabilan.

U obrani od poplava diljem Hrvatske angažirani su pripadnici Hrvatske vojske, kao i više od tisuću vatrogasaca. Kako je u srijedu priopćila Hrvatska vatrogasna zajednica, vatrogasci danonoćno pomažu stanovništvu u evakuaciji, pravljenju zečjih nasipa, ispumpavanju vode te prijevozu hrane i pitke vode. D.Pav. / M.L.O.

Selo Mlaku kod Jasenovca poplava je odsjekla od svijeta

Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament