Mozaik
MUKE PO FACEBOOKU

Prvo cenzuriraju pa se onda ispričavaju
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

Facebook je priznao u nedjelju da je pogriješio kada je cenzurirao slavnu sliku Eugenea Delacroixa "Sloboda vodi narod", jer prikazuje ženu golih grudi. Delacroixovo remek-djelo iz 19. stoljeća bilo je u središtu marketinške kampanje za jednu kazališnu predstavu u Parizu, kazala je redateljica Jocelyn Fiorina. "Otprilike 15 minuta nakon što smo je postavili na Facebook, blokirana je uz poruku da ne možemo prikazivati golotinju", objasnila je.

Riječ je o slici nadahnutoj srpanjskom revolucijom 1830., u čijem je središtu, među revolucionarima, žena razderane haljine i s francuskom zastavom u ruci. To, međutim, nije bilo koja žena nego Marianne, francuski nacionalni simbol i alegorija slobode. Nakon pritužbe, Facebook se predomislio i ispričao "za pogrešku".

- Slika 'Sloboda vodi narod' ima svoje mjesto na Facebooku. Obavijestili smo korisnicu da je njezin post odobren - objavila je voditeljica Facebooka u Parizu Elodie Larcis. Ovo nije prvi put da Facebook cenzurira umjetnička djela koja prikazuju obnaženost i nije prvi put da se zbog toga kasnije ispričava.

Početkom ožujka Facebook se također ispričao zbog cenzure Venere iz Willendorfa, male statue koja se smatra remek-djelom paleolitske umjetnosti. Prirodoslovni muzej u Beču, vlasnik statue, bio je izvan sebe kada je doznao da je objava s fotografijom Venere iz Willendorfa, koju je na Facebooku postavila talijanska umjetnica Lura Ghianda, završila kao predmet cenzure. Statua visoka 11 centimetara, izrađena od krečnjaka, koja predstavlja golu bezličnu ženu sa steatopigijom (naslagama masnoće na tijelu), otkrivena je početkom 20. stoljeća u austrijskom selu Willendorfu. "To je prethistorijski prikaz najpopularnije i najpoznatije žene na svijetu", priopćio je muzej. Facebook ima politiku da ne dopušta golotinju na svojim stranicama.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike