Mozaik
HRVATSKI KUHARSKI KUP

Sandra Jadek dobila srebro za desert
Objavljeno 20. ožujka, 2018.

U organizaciji Udruge kuhara i slastičara Bilogora iz Bjelovara u tom je gradu održano 13. izdanje Hrvatskog kuharskog kupa pod ingerencijom Hrvatskom kuharskog saveza.

Sudionici natjecanja u ovom kolu imali su zadatak pripremiti svečane hladne plate od pačjih prsa i gljiva, toplo glavno jelo s prilogom od janjećeg karea, medvjeđeg luka i meda, a slastičarko umijeće pokazali su u pripremi deserta od aronije, kukuruznog brašna i kakaa, i to svaki za 12 osoba. Više nego važnu ulogu ponovno su imali Slavonci, točnije Orahovčani. Sjajna slastičarka iz Slatine, članica Udruge kuhara grada Orahovice, Sandra Jadek osvojila je odlično drugo mjesto u konkurenciji deserta sa 68,33 osvojena boda. Radove na Bilogorskom kolu ocjenjivali su eminentni članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza Vladimir Balent, Zlatko Sedlanić i Erich Glavica.

- Radila sam tri kolača po vlastitim recepturama držeći se zadanih tema. Prvi kolač nazvala sam košarice iznenađenja, a riječ je o košaricama od prhkog tijesta punjenih dvjema kremama, jedna je od jogurta s aronijom, a druga bijeli mousse s limetom. Drugi kolač bio čoko aronija kolač, biskvitni kolač s aronijom i kremom čokoladni ganache, a treći sam nazvala božanski kolač, koji se sastojao od biskvita sa sjeckanom mentom uz bavarsku kremu također s mentom, koja je punjena želeom od aronije. Sve to zajedno je bilo izloženo i što me posebno veseli je to da sam dobila sjajne kritike stručnog povjerenstva, gotovo da nisu imali ni najmanje zamjerke. Presretna sam ovim drugim mjestom i moram zahvaliti mom pomoćniku i suprugu Željku, postali smo i u slasticama sjajan tim – rekla je vrhunska slastičarka Sandra Jadek.

Orahovčanin Dražen Šafar dugi niz godina jedan je od ponajboljih kulinarskih umjetnika u Hrvatskoj, a u Bjelovaru je svoje znanje prenio na učenike Ugostiteljsko-turističke škole Bjelovar.

- U dogovoru s Erichom Glavicom, predsjednikom Udruge kuhara i slastičara Bilogora Bjelovar, održao sam radionicu dekoracije od voća i povrća. Učenici iz Bjelovara bili su odlični, marljivi i željni naučiti nešto novo u smjeru koji pohađaju. Zajedno smo napravili jednu veliku skulpturu načinjenu od niza dekoracija koju smo prezentirali na buffet stolu svečane večere. Ova radionica nastavak je suradnje naših dviju udruga, a usporedno smo i dogovorili suradnju dviju škola, orahovačke i bjelovarske na budućim zajedničkim projektima – rekao je Dražen Šafar.

Udruga kuhara grada Orahovice ovim je nastupima još jednom pokazala i dokazala kako su njezini članovi iznimno cijenjeni i visoko pozicionirani u hrvatskom kuharstvu, što je sjajna promocija gastronomije ne samo orahovačkog kraja nego i cijele Slavonije.

Vladimir GRGURIĆ

To je sjajna promocija gastronomije ne samo orahovačkog kraja nego i cijele Slavonije

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike