Kultura
DARIAH KAZALIŠNI FORUM U OSIJEKU

Digitalizacija kazališne građe
Objavljeno 19. ožujka, 2018.

Sveučilište J. J. Strossmayera treću će godinu zaredom okruniti suradnju s DARIAH-om, paneuropskim konzorcijem za digitalno istraživanje umjetnosti i humanistike, s kojim su već digitalizirali književnu građu Franjevačkog samostana u Subotici te predstavili rezultate toga projekta na znanstvenoj konferenciji 2017. u osječkom Rektoratu.

Treći i posljednji zajednički projekt realizirat će 23. i 24. ožujka, na DARIAH kazališnom forumu, kojemu je glavni cilj osnutak Radne skupine za teatrologiju i digitalizaciju teatralija. Bogat program dvodnevnog foruma predstavljen je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u osječkom HNK-u, gdje su organizatori najavili i dolazak europskih stručnjaka iz područja teatrologije i digitalizacije arhivske građe.

- Budući da je digitalna humanistika u DARIAH-u dovoljno zastupljena, naše područje djelovanja pretočili smo na kazališnu umjetnost. Tako osnutkom međunarodne Radne skupine želimo potaknuti spas arhivske građe iz naših kazališta suvremenim metodama. Teatrološko istraživanje pokazat će kojim tempom, koje gradivo treba digitalizirati, kako bi se moglo predstaviti široj, a ne samo znanstvenoj javnosti - objasnio je Tihomir Živić s Odjela za kulturologiju, koordinator foruma.

Riječ je, naglašava Živić, o širokoj građi – od audiovizualne građe novijeg datuma, koja je manje ugrožena, pa sve do hemerotečne građe poput novinskih isječaka, plakata, afiša, fotografija i ostalih materijala kojima prijeti zaborav. Projekt je odmah privukao osječki HNK, Dječje kazalište Branka Mihaljevića i Kazalište Virovitica, dok će mnoge sastavnice osječkog Sveučilišta sudjelovati u realizaciji, uz potporu GISKO-a, Muzeja likovnih umjetnosti te Zavoda za umjetnički rad HAZU-a u Osijeku.

- Prvi dan foruma održat će se u zgradi Rektorata, gdje je nekoć i započeo kazališni život Osijeka, i to izvođenjem značajnih predstava njemačkih glumačkih skupina. Drugoga ćemo dana u HNK-u, s naglaskom na digitalizaciju građe, nakon predavanja i rasprava osnovati skupinu koja će sudjelovati u brojnim europskim projektima - pojasnio je Živić, na kojega se nadovezao Robert Raponja, naglašavajući kako je forum namjerno organiziran u terminu između dva međunarodna kazališna festivala – Lutkokaza i Dioniza.

Forum su najavile i Dražena Vrselja, poslovna ravnateljica osječkog HNK-a, te Tatjana Grganović, voditeljica propagande DK Branka Mihaljevića, predstavnice kazališta koja će ove godine proslaviti 111, odnosno 60 godina postojanja, čime je izravno iskazana potreba za digitalizacijom opsežne arhivske građe. M.Mandić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike