Mozaik
A GDJE SI TI BIO OD 1999.?

Sud odbio proglasiti živoga čovjeka - živim
Objavljeno 19. ožujka, 2018.
Rumunj koji je radio kao kuhar u Turskoj, obitelji se nije javljao 19 godina

U Rumunjskoj, gdje je rođen Dracula, najslavniji živi mrtvac na svijetu, dolazak na sud kao dokaz da je čovjek živ, ocijenjen je nedovoljno uvjerljivim. Stanovnik na istoku zemlje Constantin Reliu, uvjerio se u to prošloga tjedna kada je sud u Vasluiju odbio njegov zahtjev za poništenje smrtnog lista izdan 2016. na njegovo ime, vidi se iz presude objavljene na mrežnoj stranici suda.

Kuhar Constantin Reliu (63) koji je početkom 1990-ih otišao na rad u Tursku, u siječnju se vratio u Rumunjsku. Ondje su ga rumunjske vlasti obavijestile da ga je obitelj proglasila mrtvim, jer nije imala nikakvih vijesti o njemu, objavila su tamošnja glasila. Sud nije obrazložio razlog odbijanja zahtjeva. Rumunjski mediji pišu da je razlog zato što je podnesen nakon propisanog roka. Povratak među "mrtvace" bio je iznimno težak za šezdesetogodišnjaka: budući da nema službenog dokaza da je živ, on ne postoji za rumunjske upravne vlasti pa se ne može legalno zaposliti niti primati socijalnu pomoć.

Constantin Reliu, koji nema nikoga od obitelji, jer su svi otišli raditi u inozemstvo, preživljava zahvaljujući pomoći susjeda. Rekao je da prikuplja dokumente kako bi ponovno na sudu pokušao dokazati da je zadnjih godina živ i to bez prekida.

Reliu je na rad u Tursku otišao 1992. godine i u idućih sedam godina najmanje je jednom godišnje putovao u Rumunjsku kod supruge i kćeri. Zadnji put ih je posjetio u srpnju 1999., i od tada se nije javljao. Mjesec dana kasnije Tursku pokrajinu gdje je Reliu radio pogodio je snažan potres u kojem je poginulo nekoliko tisuća ljudi. Kako se Reliu nije javljao, a niti slao novac, obitelj je pomislila da se i on nalazi među žrtvama. Kontanktirali su tih dana i veleposlanstvo Rumunjske u Istanbulu, ali odgovora o sudbili Constantina Reliua nije bilo. Obitelj je nakon toga 2003. godine podnijela zahtjev da se Reliu proglasi mrtvim, što je i službeno učinjeno na Silvestrovo iste godine. Kako se “mrtvac” nije javio u zakonskom žalbenom roku, on je definitivno bio - pokojni. Pravomoćni smrtni list izdan je 13 godina kasnije - 2016. godine. Sada mu predstoji pravna borba da se vrati među žive. Žena i kći više mu nisu u Rumunjskoj, jer su prije nekoliko godina otišli u inozemstvo.M.Bugarić/H

SUPRUGA RASPRODALA ZAJEDNIČKU IMOVINU I OTIŠLA U INOZEMSTVO

Javnosti još uvijek nije poznato kakvi su odnosi 1999. godine bili između supruge i njega te što je natjeralo Reliua na “nijemost”. Rumunjskim je medijima ispričao da su problemi počeli nakon što su ga u siječnju turski policajci legitimirali na ulici i provjerom doznali da je - mrtav! Protjerali su ga nakon mjesec dana u Rumunjsku gdje mu je uručen dokaz o smrti - smrtovnicu na njegovo ime. Na ulazak u zemlju čekao je šest sati. Kada je nakon 19 godina stigao kući, doznao je da je supruga prodala kuću i sve što je zajednički s njom posjedovao u Rumunjskoj te se odselila s kćeri u inozemstvo. U potragu za suprugom ne može, jer bez “živih” dokumenata ne može prijeći granicu.

Možda ste propustili...

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike