Novosti
U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Stiže vrh vodenog vala Save
Objavljeno 19. ožujka, 2018.

Vodostaj Save u županjskoj Posavini u porastu je. Kod Županje je u nedjelju u 11 sati iznosio 819 centimetara, i u odnosu na 24 sata ranije narastao je za 19 centimetara. Na snazi je pripremno stanje za obranu od poplava, a redovne mjere uvode se na 880 centimetara. Vodostaj Save kod Gunje jučer u 10 sati bio je 875 centimetara, za 12 centimetara više nego 24 sata prije. Na sjednici Stožera Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije istaknuto je da vodočuvari kontinuirano obilaze teren, oštećenja na nasipu nema i sustav obrane od poplave je stabilan. Najavljeno je kako bi očekivani vrh vodenog vala rijeke Save na području županjske Posavine trebao stići u ponedjeljak u jutarnjim satima, kada bi vodostaj trebao iznositi oko +900 cm, što podrazumijeva provođenje redovnih mjera obrane od poplave.

Županjci pomno prate situaciju, građani se okupljaju na šetnici kod Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera i provjeravaju vodostaj. Mještani Gunje ne kriju zabrinutost i priznaju da svaki porast vodostaja Save budi novi strah i otvara još uvijek svježe rane kada se ta rijeka u trenu pretvorila u najljućeg neprijatelja i uništila im sve što su cijeli život stvarali. Iako u Hrvatskim vodama tvrde da je situacija pod kontrolom i da neće biti ugroze, Gunjanci ipak strahuju i s velikom pozornošću prate i vodostaje bosanskih rijeka, dok sa strahom iščekuju vrh vodenog vala koji bi danas trebao stići.

Dugotrajna kiša koja je padala na slatinskom području prouzročila je teškoće stanovnicima nekih dijelova grada i prigradskih naselja. Voda je napunila odvodne kanale uz prometnice i prelijevala se u dvorišta, na nekoliko mjesta kanalizacijske cijevi nisu mogle primiti velike količine površinske vode pa se ona izlijevala preko nogostupa, a voda je prodrla i u neke podrume. Riječ je uglavnom o sjevernom, nižem dijelu grada, gdje velike količine oborina uobičajeno stvaraju probleme. Najteža situacija bila je subotu kada je u poslijepodnevnim satima gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić aktivirao službe koje moraju reagirati u slučaju potencijalne opasnosti od poplave.

– Dobili smo informacije iz nekoliko dijelova grada i kako su informacije stizale, tako su dežurni odlazili na određena mjesta. Prema dojavama građana, kritična mjesta bila su u Ulici lipa, kod Šumatransa, gdje je intervenirala Javna vatrogasna postrojba, zatim u Lovačkoj ulici, određeni problemi javili su se u ulicama Vladimira Nazora i Matije Gupca, bilo je problema u prigradskom naselju Lukavac, ali moram naglasiti da su sve aktivnosti bile koordinirane - rekao je gradonačelnik.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Stjepan Venus kaže da je intervencija ispumpavanja vode kod Šumatransa s dvije crpke pomogla da voda s okolnih obronaka i nabujalog potoka ne prodre u radionice i poslovni prostor tvrtke.

Prema riječima gradonačelnika Ostrošića, još prije desetak dana, kad se prvi snijeg počeo otapati, za slučaj eventualne potrebe nabavljene su vreće i pijesak, a vatrogasci imaju i stroj za punjenje vreća.

– Kad su ljudi zacjevljivali prostor ispred svojih kuća da bi dobili parkirališta, u nekim slučajevima nisu korišteni profili cijevi kakvi bi morali biti, pa je postojala mogućnost da se javi potreba za rušenjem nekog mosta. Do toga ovaj put nije došlo, ali ćemo svakako morati upozoriti građane koji su učinili neke zahvate izvan standarda da to isprave, jer će nam se ovakve situacije ponavljati. Tridesetak godina takva je gradnja prepuštena stihiji, a sada smo u situaciji da će nam svaka jača kiša otvarati nove probleme.

Grad je od Hrvatskih voda dobio informaciju da se situacija nadzire i da je sve pod kontrolom, ali su ipak obavljene pripreme.

U sisačkoj Posavini u nedjelju popodne nastavljen je porast vodostaja Save koji je kod Jasenovca u 13 sati zabilježio čak 799 centimetara, samo centimetar niže od razine kada se na tom području proglašava izvanredno stanje, najviši stupanj obrane od poplava.

Zbog toga je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje u Sisačko-moslavačkoj županiji Roman Rosavec, za 16 sati u Jasenovcu sazvao izvanrednu sjednicu Stožera.

Iz županijske Uprave priopćeno je da će se na sjednici dogovoriti hitne mjere zaštite za ugrožena posavska naselja, Trebež, Drenov Bok, Krapje, Puska i druga. Na jasenovačkom području u najugroženijem mjestu Trebežu u obrani od poplava angažirana su 92 pripadnika Hrvatske kopnene vojske. Pripadnici Hrvatske vojske već su podigli zečje nasipe oko nekoliko obiteljskih kuća.M.Lešić Omerović/P.Žarković/H

Vatrogasci ispumpavali vodu iz podruma u Martinu i Đurđenovcu

Vatrogasci Našica slagali su vreće ispred kuće u Martinu, Ulica bana Josipa Jelačića 137, jer je voda prijetila prodrijeti u kuću te su prepumpavali vodu, također u Martinu, Ulica bana Josipa Jelačića 120, iz kanala u kanal, koja je također prijetila ući u kuću. Vatrogasci u Đurđenovca intervenirali su u subotu i ispumpali vodu iz dva podruma.

U ponedjeljak ujutro očekuje se vrh vodenog vala koji stanovnici Posavine očekuju s nelagodom

Možda ste propustili...