Regija
SANITETSKI PRIJEVOZ U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Lani su prešli pola milijuna kilometara i prevezli 7177 osoba
Objavljeno 17. ožujka, 2018.
Dom zdravlja Županja napokon je uspio dobiti ugovor za četiri tima te sada imaju osam vozača i četiri medicinske sestre

ŽUPANJA - Na zapostavljenom i prometno izoliranom području županjske Posavine, posebice u njenom istočnom dijelu, gdje je najviše izražen problem nedostatka komunikacije javnim prijevozom, sve je veća potreba za sanitetskim prijevozom. Nakon višegodišnjeg ukazivanja na nužnost povećanja broja timova, u Domu zdravlja Županja konačno su uspjeli dobiti ugovor za četiri tima sanitetskog prijevoza nakon izmjena i dopuna mreže javnozdravstvene službe. Ravnateljica Luca Lešić ističe da će veći broj timova povećati kvalitetu zdravstvenih usluga, jer to je područje na tromeđi Hrvatske, BiH i Srbije geografski izolirano i udaljeno od svih bolničkih centara. A iz navedenih bi se razloga, smatra, trebalo tretirati kao otoci, odnosno područje od posebne državne skrbi. U Domu zdravlja Županja trude se maksimalno olakšati zdravstvenu skrb malim ljudima u najudaljenijim mjestima županjske Posavine, jer upravo su oni, ističe ravnateljica, uvijek polazište za razmišljanje o onome što njihovim pacijentima treba.

Teške dijagnoze

- Jako smo udaljeni i to nam je veliki problem. Kada nam, primjerice, vozilo odveze pacijenta u Zagreb, ili u Varaždinske toplice, ono je cijeli dan na putu i vozač može odraditi samo tu jednu vožnju. Da smo bliže Zagrebu, mogao bi u istome danu odraditi i dvije. Potreba za sanitetskim prijevozom izuzetno je velika i opravdana. To su ljudi s teškim dijagnozama koji ne mogu uz putni nalog samostalno ići javnim prijevozom. To su odlasci na komoterapije, zračenja, operacije, tu su nepokretne i teško pokretne osobe, a imamo i jako mnogo premještaja pacijenata iz Vinkovaca za Osijek, Zagreb…, tako da smo stalno u pogonu - pojašnjava Luca Lešić.

Napominje kako im mnogo znači to što su dobili još jedan tim sanitetskog prijevoza i sada imaju osam vozača i četiri medicinske sestre. Napominje da treba otići po pacijenta u 40-ak kilometara udaljene Strošince i Račinovce, odvesti ga u Osijek i vratiti kući. Samo dok iziđu iz Vukovarsko-srijemske županije već su prešli 100 kilometara. Timovi su organizirani i prijepodne, poslijepodne, a noću i vikendom oni su u pripravnosti.

U Osijek i tri puta

- Nekada bude vrlo teško, vozač i po tri puta dnevno ide za Osijek, ali sve se izdrži, jer naš pacijent mora dobiti uslugu. U 2017. godini vozila sanitetskog prijevoza Doma zdravlja u Županji ukupno su prešla 469.947 kilometara i prevezla 7177 pacijenata - kaže ravnateljica. Gotovo polovina toga broja odnosi se na pacijente na dijalizi, svaki ih se dan, osim nedjelje, dovozi u Županju na terapijske postupke i vraća kućama. Centar za dijalizu pri Domu zdravlja kontinuirano radi već deset godina, a trenutačno ima trideset i tri pacijenta.

- Sanitetski prijevoz nama je bitna karika u pružanju zdravstvene skrbi našim pacijentima, a ona mora biti čvrsta jer smo najudaljeniji. Organizirali smo se na način da sve uspijemo i pokrijemo sve potrebe. Mi smo nadležni za naše pacijente i to je za njih velika sigurnost, da budu na vrijeme premještani iz ustanove u ustanovu, iz ustanove u dom, gdje god bili, brinemo se da stignu na svoje odredište - zaključuje ravnateljica.

Napominje da im je ta djelatnost vrlo važna, vozila saniteta svakodnevno se održavaju, čiste, steriliziraju i u svakom su trenutku spremna za pacijenta, a vjeruje da su i oni zadovoljni uslugom i uvjetima prijevoza.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Svake godine zanavljaju jedno vozilo

Velika kilometraža koju svakodnevno prevaljuju za sobom povlači i velike troškove i amortizaciju vozila saniteta. Ravnateljica kaže da Dom zdravlja svake godine zanavlja po jedno vozilo iz sredstava za decentralizirane funkcije. Vozila su potpuno opremljena za prijevoz pacijenata, sa svom medicinskom aparaturom. U Domu zdravlja veliku pozornost poklanjaju njihovom održavanju, jer im je, kažu, sigurnost pacijenata na prvome mjestu.

problem

GEOGRAFSKI IZOLIRANI, DALEKO OD BOLNIČKIH CENTARA

Najčitanije iz rubrike