Novosti
PRISTUP SOCIJALNIM USLUGAMA

Hrvatska i Latvija u EU su najgore u brizi o djeci
Objavljeno 26. veljače, 2018.

Vezani članci

SVJETSKI SAVEZ MLADIH HRVATSKA:

U demografiji alarmantno, Vlada bez strategije

Formalnu pomoć za skrb o djeci u Europskoj uniji 2016. godine primilo je 39 posto djece u dobi od 12 godina ili mlađe. Neku vrstu subvencije u obliku pune ili djelomične pomoći primilo je 29 posto djece, a deset ih je posto koristilo pomoć u obliku besplatnih usluga ili nekih vrsta olakšica.

Hrvatska je u toj kategoriji najlošija u Europskoj uniji i, da nema Latvije, bila bi zadnja, odnosno najgora država kada je riječ o pružanju pomoći za skrb o djeci. Nije ovdje samo riječ o dječjim doplatcima ili besplatnim vrtićima, zemlje s dobrim populacijskim politikama imaju cijelu lepezu programa i pomoći na koje djeca imaju pravo. S druge strane, europske populacijske politike vrlo su uspješne u distribuciji te pomoći jer ne diskriminiraju urbanu i ruralnu populaciju. Pristup pomoći za djecu u EU sličan je u urbanim, prigradskim i seoskim područjima (otprilike trećina djece u svim trima područjima primila je punu ili sniženu pomoć za djecu).

Ključno načelo

Eurostat, Europska agencija za statistiku, objavio je podatke o pristupačnosti i udjelu pomoći za djecu u Europskoj uniji. Briga o djeci i podrška jedno su od 20 ključnih načela i stupova europskih socijalnih prava, a brojne zemlje to potvrđuju u praksi. Naime, čak 68 posto kućanstava u EU s najmanje jednim djetetom mlađim od 12 godina izjasnilo se da je zadovoljno pristupom formalnoj skrbi o djeci. Kao glavni razlog za nekorištenje tih usluga u EU kućanstvima navode se financijski razlozi (16 %), nedostatak kapaciteta (4 %), neprimjereno radno vrijeme (2 %) i nezadovoljavajuća kvaliteta usluge (1 %).

Ti podatci dobiveni su analizom informacija iz 2016. godine koje govore o pristupu socijalnim uslugama kao što su formalno obrazovanje, sudjelovanje u osposobljavanju vezano uz profesionalne aktivnosti ili hobije i korištenje zdravstvenih usluga, poručuju iz Eurostata.

U osam zemalja članica EU više od polovine djece u dobi od 12 godina ili mlađe prima formalnu skrb o djeci. Najveći udio zabilježen je u Danskoj, gdje gotovo 86 posto djece koristi takve usluge. Visoki udjeli za formalne usluge skrbi o djeci također su zabilježeni u Švedskoj (70 %), Britaniji (65 %), Njemačkoj (64 %), zatim u Finskoj (59 %), Austriji i Luksemburgu (58 %) te Nizozemskoj (56 %). Na suprotnom kraju ljestvice udio je bio ispod deset posto u devet zemalja: Latviji (1 %), Hrvatskoj (2 %), Slovačkoj (3 %), Estoniji i Španjolskoj (4 %), Češkoj (5 %), Litvi (6 %), Italiji (8 %) i Bugarskoj (9 %). Hrvatski rezultat daleko je od europskog prosjeka, koji iznosi 29 posto.

Više u gradovima

U polovini država članica djeca u urbanim područjima dobivaju više skrbi od djece u predgrađima i ruralnim područjima. Najveći udio skrbi u urbanim područjima zabilježen je za Švedsku (gotovo 76 %) i Dansku (gotovo 74 %), a najniži za Latviju i Estoniju (blizu 1 %). Djeca u ruralnim područjima dobivaju više formalne skrbi nego ona u gradskim i prigradskim područjima u Danskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Češkoj i Slovačkoj. Djeca u gradovima i prigradskim područjima dobivaju više plaćene formalne pomoći nego u urbanim i ruralnim područjima u Grčkoj, Italiji, Malti, Mađarskoj, Španjolskoj, Latviji i Estoniji.

Vuk TEŠIJA
IAKO HRVATSKI GRAĐANI DOBIJU MALO, IZNIMNO SU ZADOVOLJNI?!

Europska kućanstva najviši postotak korisnika zadovoljnih pristupom uslugama za besplatnu dječju skrb bilježe u Danskoj (94 posto kućanstava zadovoljno je uslugom). Začuđujuće je da odmah iza Danske, prema tom kriteriju, slijedi Hrvatska (92 posto zadovoljnih korisnika) bez obzira na to što je Hrvatska na dnu ljestvice državne pomoći za djecu. Slično je s Bugarskom i Švedskom, koje imaju 89 posto građana zadovoljnih tom uslugom, ali je Švedska u samom vrhu i država se skrbi o više od 70 posto troškova za djecu, dok je taj postotak u Bugarskoj ispod 10 posto.

Možda ste propustili...

ISTRAGA PROTIV TRIJU OSOBA I JEDNE TVRTKE ZBOG SUMNJE NA POČINJENJE SUBVENCIJSKE PREVARE

EPPO istražuje višemilijunsku prijevaru s novcem za obnovu nakon potresa

Najčitanije iz rubrike