Crna kronika
TRAGEDIJA U SLAVONSKOM BRODU

Mladića koji je imao slušalice u ušima na pruzi usmrtio vlak
Objavljeno 23. veljače, 2018.

SLAVONSKI BROD

Dvadesetšestogodišnji mladić poginuo je u nesreći na željezničkoj pruzi u četvrtak oko 22.10 u Ulici Vladimira Gortana u Slavonskom Brodu. Na mladića je naletio putnički vlak koji prometuje na relaciji Vinkovci - Zagreb. Kako doznajemo, nesretni je 26-godišnjak imao slušalice u ušima.

- Očevidom je utvrđeno da nema elemenata kaznenog djela te da se radi o 26-godišnjaku s područja Slavonskog Broda. U vrijeme očevida, od 23.50 do 1.05, vlakovi, u oba smjera, nisu prometovali. Osim policije na mjestu događaja bile su i ostale mjerodavne službe. Policija o događaju dostavlja izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu - doznajemo od Kate Nujić, glasnogovornice Policijske uprave brodsko-posavske.

Ulica Vladimira Gortana nalazi se istočno od željezničkog kolodvora, a u njezinoj je blizini divlji željeznički prijelaz kojim Brođani iz Gortanove, preko dva kolosijeka, prelaze u Lanosovićevu ulicu.

U protekle dvije godine nekoliko je mlađih osoba poginulo na prugama i u prometu zbog slušalica u ušima. Dok im je glasno svirala glazba, nisu čuli upozorenja vozača vozila koja su nailazila.

Dr. sc. Željko Marušić, prometni stručnjak, u nekoliko je navrata upozoravao javnost na taj problem.

- Ovo je još jedan drastičan pokazatelj kako su novi gadgeti te hodanje i vožnja bicikla, skutera... sa slušalicama u ušima, vožnja uz pisanje poruka, surfanje na smartphoneu opasni. Telefoniranje prvim mobitelima bilo je “kamilica” u usporedbi s otrovom koji su za sigurnost u prometu pametni telefoni. Njihovo “prošireno” korištenje u prometu krajnje je neodgovorno i - glupo! No ono što nam ova tragedija poručuje jest da treba početi ravnomjerno tretirati sve sudionike u prometu, a to su, osim vozača automobila i vozači bicikala te pješaci - kaže Marušić.

Kako dalje dodaje, nepošteno je da se, primjerice, za prolazak kroz crveno svjetlo, vozače drastično kažnjava, a svakodnevne, masovne pojave prelaska pješaka preko zebre dok im je crveno na semaforu praktički se ne sankcionira.

- Isto je i s korištenjem mobilnih informacijskih i glazbenih uređaja. Policija bi trebala poslati javno priopćenje u kojem upozorava koliko je to opasno i u suprotnosti sa Zakonom o sigurnosti u prometu te početi nadzirati i sankcionirati takve pojave. Posebice je opasno na pješačkim pružnim prijelazima, i općenito na pruzi, jer vlak stvara razmjerno malu buku pa ga pješaci sa slušalicama na ušima ne čuju i nisu svjesni njegova nailaska. Tek kad se pročuje da su mnogi pješaci zbog toga kažnjeni, bit će manje ovakvih tragedija - smatra Željko Marušić.

Sandra LACIĆ
DRUGA SMRT NA PRUZI U SLAVONSKOM BRODU U 45 DANA

U nepunih mjesec dana ovo je druga tragična nesreća na pruzi u Slavonskom Brodu. Naime, 4. siječnja oko 9.15 teretni je vlak naletio na stariju ženu na željezničkoj pruzi u blizini Martićeve ulice. U prvim trenutcima nakon nesreće nije bio poznat identitet poginule, no policija je ubrzo utvrdila da se radi o 81-godišnjakinji iz Slavonskog Broda, koja je zbog teških ozljeda preminula na mjestu nesreće.

upozorenje

GADGETI SU OPASNI U PROMETU

Željko Marušić

prometni stručnjak

SLUŠALICE SU OPASNE

Policija bi zbog ovakvih tragedija trebala početi nadzirati pješake i sankcionirati korištenje slušalica u prometu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike