Novosti
NAKON ODLASKA ANTE RAMLJAKA

Nova uprava Agrokora bit će
predložena idućeg tjedna
Objavljeno 22. veljače, 2018.
Premijer najavljuje da će novi izvanredni povjerenik vjerojatno dobiti i zamjenika

Vezani članci

NOVO GLASOVANJE I PRIJE ISTEKA ŠEST MJESECI?

Oporba će tražiti opoziv ministrice Martine Dalić, premijera ili cijele Vlade

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio da se vode konzultacije o izboru novog izvanrednog povjerenika u Agrokoru te da će Vlada u vrlo kratkom roku predložiti Trgovačkom sudu izvanrednog povjerenika i njegova zamjenika.

Osvrnuvši se na situaciju u Agrokoru, Plenković je na početku sjednice Vlade kazao kako je ostavka povjerenika Ante Ramljaka bila očekivana, s obzirom na okolnosti, a da poruka o normalnom funkcioniranju kompanije, nastavku izvanredne uprave, kontinuiranim i stalnim razgovorima s predstavnicima vjerovničkog vijeća i kreditora nije samo retorička nego da je to i napravljeno. “Vodimo konzultacije o prijedlozima novih članova izvanredne uprave i Vlada će sukladno sa svojom odgovornosti donijeti odluku u vrlo brzom roku, rekao bih početkom idućega tjedna, kad se sve potrebne konzultacije završe, te predložiti Trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave. Izgledno je da ćemo ovaj put imati više od jednog predstavnika, tj. sigurno i zamjenika izvanrednog povjerenika”, istaknuo je Plenković.

Kompleksna situacija

Ponovio je da je Vladin angažman prošle godine bio ključan za gospodarsku i financijsku stabilnost zemlje te ustvrdio da je potez koji je napravljen, potvrdilo se, sad već kroz godinu dana, bio ispravan. “Hrvatska nije doživjela gospodarski cunami, a mogla je. I zato svi oni koji kontinuirano zazivaju političku destabilizaciju moraju biti svjesni da time drmaju stabilnost i hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava”, poručio je.

“Ako ljudi ne razumiju da bez stabilne političke situacije u zemlji i normalnog funkcioniranja i Vlade i Hrvatskog sabora nema potrebnoga mira za dovršetak ovog procesa, koji je u svojoj biti gospodarske i financijske naravi, a njegov je jedini cilj održavanje radnih mjesta i održavanje normalnog funkcioniranja tih kompanija, pa onda i dobavljača, malih OPG-ova i svih drugih koji su vezani ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji”, kazao je Plenković. I zato, dodao je, nikakve “nagle, abruptne odluke, koje mogu pokazati dinamičnost u odlučivanju, a s druge strane prouzročiti veću krizu, u ovako kompleksnim, ekonomskim i pravnim situacijama nisu primjerene”, istaknuvši da javnost to mora razumjeti.

Kazao je i da se dogodila pogreška te da je Vlada našla rješenje da tu pogrešku otkloni, a bitna, glavna tema – nastavak restrukturiranja kompanije i postizanje nagodbe - ostaje temeljni cilj Vlade.

Neargumentirani napadi

Predstavnik malih proizvođača u privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora Mato Brlošić u srijedu je kazao kako žali zbog odlaska Ante Ramljaka, a u četvrtak je za naš list izjavio kako je uvjeren da će njegov odlazak za proces u Agrokoru biti korak unatrag.

Brlošić je još jednom istaknuo kako je uvjeren da je Ramljak radio i napravio ogroman i dobar posao. Naglasio je kako su napadi na Ramljaka kojim ga se na neki način optuživalo da je u Agrokor došao “uzeti novac”, iako je radio za plaću kakvu su imali menadžeri Agrokora, ali mnogo teži posao, neargumentirani.

- Deset mjeseci smo surađivali i znam koji je to obujam posla bio. Javnost nije svjesna koliko je tu bilo problema, koliko tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu... Mislim da se vrlo dobro nosio s rješavanjem tih zahtjevnih problema, malo tko bi to uopće htio prihvatiti. Očito je da odlazi samo zbog politike. Uopće nije sporan novac koji je plaćan konzultantima. To se znalo još u svibnju prošle godine, ali to je pitanje sada izvađeno kao problem. Možda nije dobra usporedba, ali ću podsjetiti da je konzultantima koji su pisali projekte našim poljoprivrednicima samo za mjeru 4.1. Ruralnog razvoja plaćeno oko sto milijuna kuna. Konzultantima se kod Ruralnog razvoja plaća iznos od tri posto vrijednosti projekta, a u Agrokoru je bilo riječ o iznosu od ispod jedan posto vrijednosti. Ili kašnjenje s odjavom za mirovinsko osiguranje od 20 dana, a dobro je poznato u kakvim je izvanrednim okolnostima došao u Agrokor. Sada su bili sporni i suradnici kojima se okružio, iako je svakom normalnom jasno da je za “rat u koji je pošao” morao imati oko sebe ljude kojima vjeruje - upozorava Brlošić.

Igor MIKULIĆ/H
MARIĆ KAŽE KAKO SE NEĆE DUGO ČEKATI

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je uoči sjednice Vlade izjavio kako za izbor novog izvanrednog povjerenika za Agrokor treba vremena, no da se neće predugo čekati, a ministar uprave Lovro Kuščević kazao je da u toj potrazi dan-dva nije problem. “Svi bi htjeli da stvari budu riješene što prije, treba očito neko vrijeme, ali neće se predugo čekati”, kazao je Marić. Na pitanje nije li neozbiljno za ovakav proces da Vlada još uvijek nema povjerenika, kazao je kako će se sve čuti na vrijeme i kako su stvari pod kontrolom.

Mato Brlošić

predstavnik malih proizvođača u privremenom vjerovničkom vijeću

O Agrokoru trebaju odlučivati vjerovnici, a ne politika

Matu Brlošića zabrinjava Ramljakova izjava u kojoj je kazao kako odlazi jer više nema političku potporu za svoj rad u Agrokoru. “Nameće se onda pitanje želi li politika da se stanje u Agrokoru stabilizira i riješi. Ima li onda politika neka druga razmišljanja? Ne bavim se politikom i ne želim kalkulirati što bi to moglo značiti, samo želim upozoriti na taj razlog koji je spomenuo Ramljak”, kaže Brlošić. Naglašava da o nastavku procesa u Agrokoru i postizanju nagodbe s vjerovnicima trebaju prije svega odlučivati upravo vjerovnici. “Držim da se tu politika više ne bi smjela miješati. Dala je određeni okvir i tu bi trebala završiti uloga politike. Nadam se ipak da će biti postignuta nagodba s vjerovnicima i da će, posebice mali dobavljači, nastaviti uspješno poslovati i surađivati s Agrokorovim tvrtkama”, zaključuje Brlošić.

Ljubo Jurčić

ekonomist

PRETEGNULA NEGATIVNA PERCEPCIJA

Ekonomist Ljubo Jurčić, komentirajući odlazak Ante Ramljaka, kazao je kako je “spletom okolnosti, potezima i ugovorima koje je sklopio, za javnost pretegnula njegova negativna percepcija”. “Budući da se ovdje radi dominantno i o političkom procesu, negativna percepcija šteti politici i on je trebao otići. Tu se radi o ugovorima koje je teško objasniti”, kazao je Jurčić u HRT-ovoj emisiji “U mreži prvog”. Napomenuo je kako su poslove dobile firme u kojima je Ramljak radio, “pa je to izgleda bilo prebacivanje novca na kompanije od kojih je on imao ili će poslije imati koristi”. “To je u političkim procesima nedopušteno”, naglasio je Jurčić. Dodao je kako se moglo očekivati da će se pripremiti promjena koja bi bila politički najmanje šetna i s kojom bi se mogla popraviti politička šteta. “Taj proces u Agrokoru ne ovisi o izvanrednom povjereniku, nego očito ovisi najviše o politici, o premijeru Andreju Plenkoviću i zamjenici premijera Martini Dalić, i on će se nastaviti. Samo je pitanje tko će biti na čelu tog procesa umjesto Ante Ramljaka. Začuđujuće je da oni u protekla dva-tri tjedna nisu uspjeli naći zamjenu”, kazao je Jurčić.

kandidati

VODE SE KONZULTACIJE O NOVOM POVJERENIKU

Možda ste propustili...

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu