Mozaik
HRT OD PETKA 23. VELJAČE

“Velike ljubavi 20. stoljeća”
Objavljeno 22. veljače, 2018.

Hrvatska radiotelevizija od danas, petak, 23. veljače, na Drugome programu Hrvatske televizije s početkom u 21.45 sati prikazuje novu francusku dokumentarnu seriju “Velike ljubavi 20. stoljeća”, koja nas u pet nastavaka upoznaje s velikim ljubavnim parovima prošloga stoljeća.

Slavna će nas imena svojim ljubavnim pričama i načinom života, kroz svoja pisma i svoje običaje, upoznati s događajima razdoblja u kojemu su ljubovali.

- Male priče postaju sjajna povijest. Cijela je ova serija prava poslastica za ljubitelje povijesti, jer donosi portrete ljubavnika očima povjesničara. Serija govori i o Francuskoj u 20. stoljeću, od početka do kraja šezdesetih godina. Kako bismo bolje razumjeli njihov odnos, autori slijede njihove tragove, posjećuju njihove domove i mjesta gdje su provodili odmore, dijele njihove strasti, razonode i njihove kulturne izlaske - ističe HRT-ova urednica u odabiru stranoga sadržaja Mira Vočinkić.

Prvi nas pedesetominutni nastavak vodi na početak 20. stoljeća u Pariz. Od 1900. do 1918. godine slijedimo tragove poznatih ljubavnih parova, pratimo napredak znanosti i tehnike, radost življenja koja se budi u svim društvenim slojevima, kulturu koja postaje dostupnom svima, ali i strahote Prvoga svjetskog rata kad će se samopouzdanje nepovratno urušiti pred tjeskobom i strahom. Na pozornici su Moulin Rougea Colette i Missy, a u književnome salonu Anne de Noailles, ljubavnica Mauricea Barrèsa i popularna spisateljica francuske prijestolnice. U kabaretu Folies Bergère vidjet ćemo lijepu Otero, posljednju kurtizanu i ljubavnicu međunarodnoga glasa koja je, između ostalih, uzdrmala i srce budućega predsjednika Vijeća ministara Aristidea Brianda. Posjetit ćemo i kabinet sa zemljanim podom Marie Curie koja je netom bila izgubila svoju jedinu ljubav i suistraživača Pierrea. Dvorac Islette čuva uspomenu na burnu i bolnu ljubav Camille Claudel i Augustea Rodina. Na kraju smo u atelijeru Sonije i Roberta Delaunaya, ludo zaljubljenoga umjetničkog para čija se umjetnost hrani međusobnim divljenjem.

Drugi je nastavak na rasporedu 2. ožujka, a vodi nas u razdoblje od 1918. do 1929. godine u kojemu su djelovali Josephine Baker i Giuseppe Abatin, Scott i Zelda Fitzgerald, Man Ray i Kiki de Montparnasse, Coco Chanel i Igor Stravinski. Treći nastavak vodi nas u godine između 1929. i 1945., a kroz odnos ljubavnih parova Salvadora Dalíja i Gale, Jeana Cocteaua i Jeana Maraisa, Marlene Dietrich i Jeana Gabina, Anaïs Nin i Henryja Millera upoznat ćemo i francuski svakodnevni život, kulturu i znanost prije Drugoga svjetskog rata i nakon njega.

Sljedeći nastavak, 9. ožujka, upoznaje nas s poviješću pedesetih godina prošloga stoljeća kroz ljubavne strasti osoba koje su obilježile to razdoblje. Ljubavnici iz tih godina okrenuti su međunarodnome planu, osobito Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Žele moderan stil života i teže slobodi, a parovi su koje upoznajemo Edith Piaf i Marcel Cerdan, Roger Vadim i Brigitte Bardot, Pablo Picasso i Françoise Gilot te Jean-Paul Sartre i Simone de Beauvoir.

Posljednji nastavak, 16. ožujka, vodi nas u povijest Francuske šezdesetih godina. Spominju se Brigitte Bardot, Berlinski zid, Beatlesi, uvođenje novoga franka, prvi korak čovjeka na Mjesecu. Ako je Drugi svjetski rat potresao geopolitičku situaciju, šezdesete mijenjaju pojedince. Parovi su čije ćemo priče upoznati izbliza Simone Signoret i Yves Montand, Niki de Saint Phalle i Jean Tinguely, Yves Saint-Laurent i Pierre Bergé te Romy Schneider i Alain Delon. Osim na HTV 2 petkom nova dokumentarna serija bit će dostupna i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. T.Kvorka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike